1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Suomen rauhanponnisteluja kunnioitetaan: Niinistö yksi Münchenin kokouksen päävieraista

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu Münchenin turvallisuuskokouksessa presidenttien paneelikeskusteluun yhtenä sen pääpuhujista. Niinistö on muutenkin poikkeuksellisen näkyvässä roolissa kansainvälisessä huippukokouksessa. Yle välitti suorana Ukrainan, Suomen, Liettuan ja Bulgarian presidenttien paneelikeskustelun.

Ukraina
Niinistö istui Ukrainan presidentin vieressä kuuntelemassa Merkelin puhetta.
Niinistö istui Ukrainan presidentin vieressä kuuntelemassa Merkelin puhetta.Yle

Suomen rauhanponnistelut viime syksynä näkyvät presidentti Niinistön poikkeuksellisen merkittävässä asemassa maailman huippujohtajien kokoontumisessa. Niinistö istui kuuntelemassa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin puhetta Münchenin turvallisuuskokouksessa eturivissä Ukrainan presidentin Petro Porošenkon rinnalla. Merkel istui itse Niinistön toisella puolella ennen kuin meni pitämään puhettaan.

Iltapäivällä Niinistö puolestaan on yksi kokouksen pääpaneelin puhujista. Presidenttien paneelissa keskustellaan otsikolla ”Ukrainan konflikti ja Euroopan turvallisuus”. Ukrainan Porošenkon ja Niinistön lisäksi keskusteluun osallistuvat Liettuan ja Bulgarian presidentit.

Presidentti Niinistön poikkeuksellisen näkyvää asemaa Münchenin kokouksessa pidetään kunnianosoituksena hänen ponnisteluilleen Ukrainan rauhan eteen. On poikkeuksellista, että Suomen kaltaisen pienen maan presidentti on näin merkittävässä asemassa maailman johtajien kokouksessa.

– Viime vuonna presidentti oli ensimmäinen rauhantunnustelija taisteluiden ollessa pahimmillaan. On selvää, että hän oli varmistanut taustatukensa eurooppalaisilta kumppaneiltaan ja liittokansleri Angela Merkeliltä, kertoo Ylen erikoistoimittaja Reijo Lindroos Münchenistä.

Niinistön tapaamiset Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Ukrainan presidentin Petro Porošenkon kanssa toimivat alustavina tunnusteluina ennen syyskuun Minskin tulitaukoneuvotteluja.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi