1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Porošenko Münchenissä: Paljonko todisteita maailma vielä kaipaa venäläisten sekaantumisesta?

Ukrainan presidentti Petro Porošenko heilutti Münchenin turvallisuuskokouksessa venäläissotilailta otettuja passeja todisteena Venäjän sekaantumisesta Itä-Ukrainan taisteluihin. Samalla Porošenko pyysi Euroopalta puolustusvälineitä.

Ukraina
presidentti pitelee käsissään kuutta passia
Reuters

Münchenin turvallisuuskokouksen presidenttien paneelissa puhunut Ukrainan presidentti Petro Porošenko heilutteli puhujanpöntössä kasaa punaisia Venäjän passeja, jotka oli hänen mukaansa takavarikoitu Itä-Ukrainassa taistelleilta venäläisiltä sotilailta. Hän luonnehti passeja parhaaksi todistusaineistoksi vieraiden joukkojen läsnäolosta ja kysyi, kuinka paljon todisteita maailma vielä kaipaa venäläisten osallistumisesta Itä-Ukrainan taisteluihin.

– Nämä ovat satojen kilometrien päähän Venäjän rajasta ”eksyneiden” venäläissotilaiden ja upseerien passeja. Kuinka paljon todisteita vielä kaipaatte? Ukrainassa on venäläisiä tankkeja ja joukkoja, Porošenko kysyi avauspuheenvuorossaan.

Porošenko korosti, että Ukraina tarvitsee myös sotilaallista apua kriisin ratkaisemiseksi. Hän korosti, että kyse ei olisi kuitenkaan hyökkäykseen käytettävistä aseista, vaan puolustuksellisesta välineistöstä kuten viestintävälineistä ja tutkista.

–Ukrainan kysymys jää ratkaisematta, jos Eurooppa ja koko maailma eivät tarjoa käytännön apua - eli poliittista ja taloudellista, mutta myös sotilaallista apua - Ukrainan itsenäisyyden tueksi, Porošenko sanoi.

Lue seuraavaksi