Hyppää sisältöön

Norja ja Ruotsi selvisivät hirmumyrskystä ilman suuria tuhoja

Myrsky katkoi sähköjä ja puhelinlinjoja, mutta mainittavia henkilövahinkoja ei ole tullut viranomaisten tietoon.

Hirmumyrsky Ole rantautui Norjan Bodøeen lauantaina. Kuva: Larsen Marius Helge / AFP

Hirmumyrsky "Ole" pyyhkäisi lauantai-illan aikana Norjan ja Ruotsin pohjoisosien yli. Myrskytuulten nopeus ylitti vuorilla 33 metriä sekunnissa, eli yli hirmumyrskyn rajan.

Viranomaiset olivat ottaneet käyttöön kriisivalmiuden, sillä poikkeuksellisen ankaran myrskyn odotettiin aiheuttavan suuria tuhoja. Ihmisiä kehotettiin pysyttelemään sisätiloissa.

Pahimmalta on kuitenkin vältytty. Norjassa oli illan aikana enimmillään 70 000 asiakasta ilman sähköjä. Vikoja korjattiin illalla, mutta pimeän ajaksi korjausmiehistöt keskeyttivät työn turvallisuussyistä, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Myrsky on myös mm. repinyt talojen kattoja. Suoranaisesti myrskyn takia ei ole aiheutunut henkilövahinkoja, mutta Lofooteilla sattui lauantai-iltana kaksi pientä kaasuräjähdystä, joiden johdosta kolme ihmistä toimitettiin sairaalahoitoon. Räjähdykset aiheutuivat varomattomasta ruuanlaitosta butaanikaasukeittimillä.

Myös Ruotsissa viranomaisilla oli käytössä kriisiajan valmius. Maan pohjoisosassa on tuullut voimakkaasti ja lunta on satanut paljon.

Jällivaarassa jopa aura-auto juuttui illalla nietoksiin ja useita muita autoilijoita on ollut vaikeuksissa lumen takia, kertoo Ruotsin televisio SVT.

Yön aikana myrsky on jo siirtynyt itään.

.
.