Kanadassa hyväksyttiin kuolemansairaiden avustettu itsemurha

Kanadan korkein oikeus muutti 22 vuotta vanhaa päätöstään, koska sitä oli oikeuden mielestä tulkittu väärin.

Ulkomaat
Potilaan kädet sairaalasängyllä.
Yle

Kanadan korkein oikeus on yksimielisesti kumonnut kiellon, joka on estänyt lääkäreitä avustamasta kuolemansairaiden ihmisten itsemurhia.

Korkein oikeus oli vuonna 1993 tehnyt päätöksen, jonka mukaan lääkärit eivät saa auttaa potilasta tekemään itsemurhaa, koska jotkut henkilöt haluavat surmata itsensä liian kevein perustein. Korkein oikeus totesi nyt, että päätöstä on tulkittu liian laveasti, koska se on täysin estänyt lääkäritä auttamasta kärsiviä ja toivottomasti sairaita kuolemaan.

Uusi laki määrättiin astumaan voimaan vuoden kuluttua, jotta lainsäätäjät voivat muokata asiaa koskevat säädökset. On toistaiseksi epäselvää, tuleeko päätös Kanadan parlamentin käsittelyyn ennen vai jälkeen lokakuussa järjestettävien parlamenttivaalien.

Oikeuden päätöksessä ei mainita, onko lääkäreiden jatkossa pakollista auttaa itsemurhissa, vai jääkö asia omantunnonkysymykseksi. Oikeuden päätöksen mukaan itsemurhan avustamista voi pyytää henkilö, joka on kuolemansairas, mutta silti henkisesti riittävän terve voidakseen tehdä asiasta päätöksen.

Kyselyjen mukaan 85 prosenttia kanadalaisista toivoo lakia, jonka nojalla lääkärit auttaisivat vakavasti sairaita kuolemaan.

Lähteet: AFP