Hyppää sisältöön

Yksiöiden hinnat tapissa piensijoittajille – osa katsoo jo isompia asuntoja

Piensijoittajat ovat alkaneet kiinnostua suuremmista asunnoista suurissa kaupungeissa, kun yksiöiden hintapyynnöt ovat paikoin liian korkeita. Asuntojen hinnat alkoivat laskea loivasti loppuvuodesta ja isompia asuntoja saa jo melkein kalliiden yksiöiden hinnalla kasvukeskuksissa.

Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Asuntokauppojen määrä vähenee jo kolmatta vuotta peräkkäin. Pelkästään viime vuonna vähennystä oli kymmeneksen, kertoo Pellervon taloustutkimuksen raportti.

Vaikka raha on halpaa, kauppa ei siis käy entiseen malliin. Yksiöt ovat jo joillakin alueilla liian kalliita sijoittajille. Yliopistokaupungeissa isommat asunnot ovat alkaneet kiinnostaa, kertoo Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

– Hinnat ovat nousseet niin lähelle kaksioiden hintoja, että osa sijoittajista on alkanut ostaa pieniä kaksioita. Markkinoilla näkyy jonkun verran myöskin se, että pienet kolmiot ovat ilmestyneet sijoittajien repertuaariin. Hitas-kolmiot ovat myös alkaneet kiinnostaa sijoittajia, sanoo Metsola.

Kiinteistömaailman varatoimitusjohtaja Erkki Heikkinen ei näe mitään yleistä isoa suunnanmuutosta, paikoin ilmiö on havaittavissa.

– Voi olla, että siirrytään kaksioihin yksiöistä, mutta se on paikallista liikettä, mitä tapahtuu ympäriinsä. Yleisellä tasolla ei pysty sanomaan, että tällaista tendenssiä olisi. Yksiöiden kauppa käy ok, sanoo Heikkinen.

Metsola perää myyjiltä hintarealismia, jotta asuntokauppa piristyisi.

– Jos myyjät hieman laskisi pyyntejään, niin saataisi kauppa käyntiin, mutta mitään varmuutta siitä ei ole. Haastavissa merkeissä katsotaa alkanutta vuotta, sanoo Metsola.    

Hinnat laskussa tänä vuonna

Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Markus Lahtinen sanoo, että yliopistokaupungeissa sijoittajat katsovat jo isompien asuntojen suuntaan, vaikka mitään dramaattista muutosta ei ole havaittavissa. Kolmioissa vuoratuotto saattaa olla turvallisempi, jos asunnon saa vuokrattua vaikka muutamalle opiskelijalle, hän sanoo.

Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat laskevat tänä vuonna koko maassa 0,7 prosenttia. Sama kehitys on odotettavissa myös ensi vuonna.

Kun tulot eivät nouse, alueelliset hintaerot kapenevat  ja asuntojen hinnat laskevat myös Helsingissä. PTT:n tutkimusjohtaja Markus Lahtinen kertoo, että taloudellisesti heikon kehityksen aikana alueelliset erot kapenevat.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Vanhojen kerrostaloasuntojen vuokrat noussevat vapailla markkinoilla tänä vuonna 2 prosenttia.

Nousutahti on kuitenkin hidastumassa, samoin piensijoittajien tuotto-odotukset.

– Vuokrat on nousseet jo niin korkealle tasolle, että jatkossa niiden ei voi ehkä odottaa nousevan samaa vauhtia. Ja kuten sanottu, yksiöihinkin joutuu sitomaan aika paljon pääomaa, koska niiden neliöhinnat ovat parina viime vuotena kehittyneet erittäin nopeasti, sanoo tutkimusjohtaja Markus Lahtinen PTT:stä.

Monet hakevat lisäeläkettä sijoitusasunnoista

Kiinteistömaailman varatoimitusjohtaja Erkki Heikkinen kertoo, että piensijoittaminen on sijoitustoimintaa noin kymmenen vuoden ja sitä pidemmällä tähtäyksellä. Monet piensijoittajat haluavat kartuttaa eläkepäivien olojaan sijoittamalla asuntoihin.

– Jos ajatellaan, että Suomessa on noin 270 000 vuokra-asuntoa, joissa on yksityinen omistaja, siinä porukassa on paljon sellaisia, jotka on lähtenyt sijoittamaan pitkällä sijoitusjänteellä. Korkea tuotto ei ole keskeinen tavoite, vaan varma, tasainen tuotto ja vakaa arvonkehitys, Heikkinen sanoo.

Hänen mukaansa vuotuista arvonnousua on täsmällisesti vaikea sanoa, mutta se liikkuu 2-4 prosentin tuntumassa keskustojen pienissä asunnoissa. Näinä aikoina se saattaa olla kilpailukykyinen vaihtoehto muihin sijoitusmuotoihin verrattuna.

Keskimääräinen arvonnousu vuodessa pienelle keskusta-asunnolle on noin 2-4 prosenttia suurimmissa kaupungeissa. Sijoitetulle pääomalle tuottoa voi kertyä jotakuinkin saman verran. Tilastokeskus on laskenut tuottoprosentteja yksiöille keskusta-alueilla muutamassa suuressa kaupungissa viime vuoden lopulla. Esimerkiksi Helsingissä prosentti on 2,5 verojen jälkeen. Tampereella keskusta-alueella 3 prosenttia ja Turussa 3,3 prosenttia. Oikoradan varressa sijaitseva Lahti tuottaa parhaiten, yli 7 prosenttia.

Hankintahinnan, yhtiövastikkeen ja mahdollisten korjauskustannusten jälkeen sijoittajalle jäävä nettotuotto voi vaihdella huomattavasti.

Kello 7.15: Jutusta korjattu Kiinteistömaailman varatoimitusjohtajan nimi.