1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Miljoonien eurojen arvoinen Magna Carta unohtui arkistoon ja löytyi sattumalta leikekirjan välistä

Perustuslain ja ihmisoikeusjulistuksen esiäitinä pidetyn säädöskokoelman vuoden 1297 version löytyminen Kentistä näyttää vahvistavan oletusta, että asiakirjaa levitettiin luultua laajemmalle alueelle. Magna Cartaa tiedetään säilyneen ainakin 24 kappaletta.

kulttuuri
neljä kehystettyä tekstiä
Alkuperäistä kuningas Juhana Maattoman vuonna 1215 sinetillään vahvistamaa Magna Cartaa on jäljellä vain neljä kappalettaEpa / British Library

Magna Carta -säädöskokoelman vahvistamisen 800-vuotisjuhlan alla on tehty Britanniassa löytö, joka kertoo asiakirjaa levitetyn aikoinaan luultua laajemmalle alueelle. Unohtunut asiakirja on kuningas Edvard I:n vuonna 1297 antama versio ja se löytyi sattumalta Kentin kreivikunnan arkistossa säilytettävän vanhan leikekirjan välistä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Keskiajan historiaan perehtyneen Itä-Anglian yliopiston professorin Nicholas Vincentin mukaan löytö vahvistaa oletusta, että säädöskokoelma toimitettiin muinoin ainakin 50 paikkakunnalle. Vincentin mukaan vastaavia löytöjä saatetaan tehdä vielä lisää.

Magna Cartan eri versioita tiedetään säilyneen ainakin 24 kappaletta. Alkuperäistä kuningas Juhana Maattoman vuonna 1215 sinetillään vahvistamaa Magna Cartaa on jäljellä vain neljä kappaletta.

Vaikka Kentistä löydetystä Magna Cartan versiosta puuttuu iso pala, on se professori Vincentin arvion mukaan ainakin kymmenen miljoonan punnan eli lähes 13,4 miljoonan euron arvoinen. Syynä on se, että sen ohessa on Charter of the Forest (siirryt toiseen palveluun) -asiakirja, joka antoi aikoinaan ylimystölle kulkuoikeuden kruunun maille.

Kuningas Juhana Maattoman 15. kesäkuuta 1215 vahvistama Magna Carta oli eräänlainen perustuslain ja ihmisoikeusjulistuksen esiäiti. Magna Carta rajasi muun muassa kuninkaan valtaa ja varmisti oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin. Vaikka oikeudet koskivatkin 800 vuotta sitten vain ylimystöä, on Magna Carta toiminut myöhemmin esikuvana perustuslakeja säädettäessä ja kansainvälistä ihmisoikeusjulistusta muotoiltaessa.

Lue seuraavaksi