Onko sinutkin merkitty kaverisi videoon? – Aikuisviihteeksi naamioitu haittaohjelma leviää Facebookissa

Tietoturvayhtiö F-Securen tietoturva-asiantuntija Erkki Mustonen sanoo, että kyseessä on vuosia vanha tekniikka, joka pahimmassa tapauksessa saastuttaa käyttäjän koneen.

Kotimaa
Tietokoneen näppäimistö.
Yle

Oletko törmännyt Facebookissa aikuisviihteeltä näyttävään videolinkkiin, johon on merkitty eli tägätty sinut tai kavereitasi? Älä avaa linkkiä, sillä kyseessä on haittaohjelma, joka leviää parhaillaan Facebookissa.

Nettipoliisi Sari Kaartoaho varoitti haittaohjelmasta tänään sunnuntaina Facebook-seinällään (siirryt toiseen palveluun).

– Älkää hyvät ihmiset klikkailko noita videopätkiä, joiden aloituskuvassa on yleensä alastomia naisia! Videossa on jokin haittaohjelma, joka merkitsee kavereitasi videolle ja kopioi sitä klikkaajan aikajanalle, konstaapeli Kaartoaho kirjoittaa Facebook-sivullaan.

Kyseinen ohjelma pyytää tiettävästi päivittämään selaimelle lisäosan, jota klikatessa kone saastuu.

The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan tietoturvatutkija Mohammad Faghani (siirryt toiseen palveluun) on arvioinut haittaohjelman levinneen muutamassa päivässä noin 110 000 käyttäjälle. Ohjelma leviää nopeasti siksi, että saastutettuaan yhden käyttäjän Facebook-tilin se tägää eli merkitsee jopa 20 käyttäjän kaveria.

Vuosia vanha tekniikka

Tietoturvayhtiö F-Securen tietoturva-asiantuntijan Erkki Mustosen mukaan kyse on vuosia vanhasta tekniikasta.

– Tässä on kysymys hyvin perinteisestä ja aika yleisestä tavasta, jossa tehdään hyvin kiinnostavan näköinen juttu, että klikkaa tästä ja mene katsomaan, mitä mielenkiintoista sisältöä tässä voisi olla, Mustonen selittää.

Kyse voi olla aikuisviihdevideosta, pornokuvista tai oikeastaan ihan mistä vaan.

– Kun käyttäjä sitten klikkaa tätä ilmoitusta, niin pyydetään asentamaan joku lisäosa selaimeen, jota kautta kone saastuu, Mustonen jatkaa.

Mustosen mukaan koneeseen voi tulla haittaohjelmia, jotka pyrkivät keräämään käyttäjään liittyviä tietoja ja siirtämään niitä verkkorikollisten käyttöön.

– Pahimmillaan saattaa olla kyse esimerkiksi verkkopankkiviruksesta tai muusta vastaavasta, Mustonen varoittaa.

Voi olla myös, että mitään ei tapahdu, hän sanoo.

Haittaohjelma leviää eteenpäin käyttäjän profiilissa oleville Facebook-kavereille.

– Tämä on vähän ketjukirjemäinen ilmiö, eli automatiikka huolehtii siitä, että hyvin monet käyttäjät saavat viestin ja osaavat lähteä mielenkiinnosta avaamaan linkkiä ja saastuttavat oman koneensa.

Mustosella ei ole tietoa nyt leviävän huijauksen uhrien määrästä, mutta hän arvelee, että lankaan menneitä on kymmeniä tuhansia.

Mustosen mukaan ajantasaiset tietoturvaohjelmat yleensä torjuvat tämäntyyppiset haittaohjelmat.