Kännykkäsovellus säästää hoitajan aikaa, kun vanhusten määrä lisääntyy

Kunnat yrittävät lisätä ikäihmisten asumista kotona, mikä lisää kotihoidon työmäärää entisestään. Tyrnävällä testataan uutta mobiilisovellusta, jonka avulla hoitaja tekee kirjaukset entistä nopeammin.

terveys
Tieto Mirja Alatalon verenpaineesta lähetetään suoraan sairaanhoitajalle uudella mobiilisovelluksella.
Tieto Mirja Alatalon verenpaineesta lähetetään suoraan sairaanhoitajalle uudella mobiilisovelluksella.Yle

Lähihoitaja Marja Sarkkinen pyytää tyrnäväläiseltä Mirja Alatalolta Kela-kortin. Hän kirjautuu sen avulla sisään mobiilisovellukseen, ja lähettää tiedot Alatalon verenpaineesta kännykkäsovelluksella sairaanhoitajalle. Parin minuutin päästä sairaanhoitaja kuittaa, pitääkö verenpaineen takia ryhtyä johonkin toimiin.

Aiemmin Sarkkinen kirjoitti tiedot muistiin ja toimitti ne sairaanhoitajalle vasta toimistolla.

– Jää enemmän aikaa asiakkaalle. Ei sitten ole niitä lippusia ja lappusia taskuissa, Sarkkinen sanoo.

Alataloa ei haittaa, vaikka Sarkkinen räpeltää puhelintaan vähän väliä. Hänen kannaltaan on hyvä asia, jos hoitajalla jää enemmän aikaa muuhunkin.

Kyllähän näillä tämän alan ihmisillä on työtä.

Mirja Alatalo

– Ei haittaa ollenkaan. Kyllähän näillä tämän alan ihmisillä on työtä. Minusta tuntuu joskus, että liikaakin, vaikka minä olen saanut hirveän hyvän kohtelun.

Kotona hoidettavia vanhuksia yhä enemmän

Tyrnävällä testattavan mobiiilisovelluksen pääasiallinen tarkoitus on vapauttaa aikaa kirjaustyöstä hoitotyöhön, sanoo Tyrnävän kunnan vanhuspalvelujohtaja Teija Eskola. Sovelluksen avulla voi lähettää mittaustuloksia tai vaikka kuvia haavoista sairaanhoitajalle tai lääkärille.

– Vältetään turhia työvaiheita. Myös tiedon kulku nopeutuu, Eskola sanoo.

Vältetään turhia työvaiheita. Myös tiedon kulku nopeutuu.

vanhuspalvelujohtaja Teija Eskola

Ajan säästyminen on tärkeää siksikin, että kotihoidon työmäärä kasvaa. Yhä suurempi osa hoitoa tarvitsevista vanhuksista saa nimenomaan kotihoitoa, Tyrnävän kunnanjohtaja Marjukka Manninen sanoo.

– Moni kunta tällä hetkellä, ja nämä ovat myös valtion linjauksia, pyrkii menemään laitospainotteisuudesta enemmän kotihoitoon. Silloin nämä kätevät ja näppärästi käytettävät, hankintahinnaltaan pienet ratkaisut ovat tulevaisuutta.

Sovelluksista apua muissakin tehtävissä

Kokeiluun on toistaiseksi oltu Tyrnävällä tyytyväisiä. Manninen sanoo, että muutkin kunnat ovat olleet kiinnostuneita siitä, millaisia tuloksia Tyrnävällä saadaan.

Kunnanjohtaja uskoo, että erilaisista mobiilisovelluksista voisi olla apua muissakin kunnan tehtävissä. Tyrnävällä katsellaan silmät auki, millaisia sovelluksia tulee tarjolle.

Alkuvuonna alkanut kokeilu Tyrnävällä kestää puoli vuotta. Rahoituksena pilotti on saanut Tekesin INKA-hankkeen rahoista. Sovelluksen on kehittänyt oululainen Istoc.