1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Tiedemiehet erehtyivät – alkuräjähdyksen alkuun ei nähtykään

Kosmologian professori Kari Enqvist ei pidä uutta tutkimustulosta takaiskuna alkuräjähdyksen tutkimukselle. Hänen mukaansa ns. kosmisesta inflaatiosta on edelleen olemassa "suunnattomasti todistusaineistoa".

tiede
infografiikka
Painovoimaiset aallot muodostavat tutkijoiden mukaan selvän kuvion kosmisesta taustasäteilystä tehdyissä havainnoissa. BICEP2 Collaboration / CFA

Yhdysvaltalaisten tutkijoiden viime maaliskuussa löytämät todisteet maailmankaikkeuden alkuräjähdyksen ensihetkillä tapahtuneesta pikalaajenemisesta ovatkin osoittautuneet vääriksi.

Tutkijat ilmoittivat löytäneensä todisteita painovoimaisista aalloista. Painovoimaisia aaltoja on etsitty jo pitkään, koska maailmankaikkeuden alussa uskotaan tapahtuneen hyvin nopea laajenemisvaihe eli ns. kosminen inflaatio. Jos gravitaatioaaltoja löytyisi, se olisi vahvistus inflaatioteorialle.

Syys­kuus­sa eurooppalaisen Planck-satelliitin tutkimusryhmä kuitenkin jul­kis­ti tu­lok­sia, joiden mukaan amerikkalaistutkijoiden signaaleja tulkittiin väärin. Tarkemmat tutkimukset osoittivat, että tutkijoiden löytämän painovoimaku­vion saattoikin aiheuttaa pelkkä Linnunradan pö­ly­hiuk­kas­ten lä­het­tä­mä sä­tei­ly.

Tulos saatin, kun Planck-tutkimusryhmä ja yhdysvaltalaistutkijat yh­dis­tivät omat ha­vain­ton­sa.

Tiedemiehet ehtivät pitää maaliskuista löytöä historiallisena läpimurtona tieteessä. Löydölle povattiin jopa Nobel-palkintoa.

Professori: "Business as usual"

Kari Enqvist
Kari EnqvistPauli Boström / Yle

Kosmologian professori Kari Enqvist ei pidä uutta tutkimustulosta takaiskuna alkuräjähdyksen tutkimukselle.

– Mitään kriisiä tässä ei ole, vaan tämä on "business as usual". Tutkimus osoittaa vain sen, miten tiede menee eteenpäin. Tieteessä tulee löytöjä ja löydöt pitää aina tarkistaa moneen kertaan. Ja kun ne on tarkistettu moneen kertaan, niin jotkut löydöt osoittautuvat sitten virheellisiksi, Enqvist toteaa.

Enqvist muistuttaa, että kosmisesta inflaatiosta on edelleen olemassa "suunnattomasti todistusaineistoa".

– Se ei ole mitenkään kyseenalaista, Enqvist vakuuttaa.

Eurooppalaisen tutkijaryhmän tuloksia Enqvist pitää silti luotettavampana kuin amerikkalaisten. Enqvistin mukaan eurooppalaisilla on käytössä satelliitti, joka mittaa koko taivaankannen monella eri taajudella.

– Tällä tavalla he pystyvät arvioimaan Linnunradan pölyn vaikutuksen huomattavasti paljon paremmin kuin amerikkalainen ryhmä. Sen ansiosta saamme luotettavampaa tietoa.

Enqvist kertoo, että merkkejä amerikkalaisten väärästä tutkimustuloksesta liikkui tiedemiespiireissä jo heti viime keväänä. Tutkimustieto päätyi jopa Enqvistin kirjoittamaan kirjaan Ensimmäinen sekunti.

Lue seuraavaksi