1. yle.fi
  2. Uutiset

Bakteeriopin professori ei ostaisi käytettyjä kestovaippoja: "En pidä suositeltavana"

Kestotuotteet vaihtavat verkossa omistajaa sekä uusina että käytettyinä. Vaikka pesu 60 asteessa nitistää useimmat pöpöt, bakteeriopin professori ei kannata esimerkiksi kestovaippojen kauppaamista perheeltä toiselle. Kestovaippayhdistys ei näe kierrättämisessä ongelmaa.

ilmiöt
Vauva kestovaipoissa.
Emilia Luoma

Kestovaipat ja muut kestoilutuotteet kiertävät usein käyttäjältä toiselle. Kestovaippayhdistyksen tiedottaja Anna Holopainen arvioi, että vaippoja hankitaan yhtälailla sekä uutena että käytettynä.

Hänestä kierrättäminen on toimiva periaate, sillä lasten kasvaessa vaippakokokin kasvaa useamman kerran vuodessa.

– Jos ostaa kestovaippoja uutena, harva heittää niitä käytön jälkeen roskiin vaan myy eteenpäin. Minäkin ostan mielelläni kaiken käytettynä. Käytän vaipat aina koneen kautta varmistuakseni siitä, että ne on pesty. Ihan samalla tavalla kuin ostaessani vaatteita kirppikseltä, Holopainen sanoo.

– Kestovaipat menevät helposti ainakin viidellä lapsella, kun yksi käyttää niitä puolisen vuotta, hän lisää.

Holopainen ei koe ongelmaksi kestovaippojen myymistä eteenpäin sitten, kun ne eivät enää mahdu omalle lapselle.

– 60 asteessa pöpöt lähtevät. Tosin vaippoihin voi jäädä käytössä tummentumia, jos niitä ei käsittele esimerkiksi sappisaippualla. Ymmärrän, etteivät ihmiset halua ostaa läikikkäitä kestovaippoja. Ja herkimmät ostavat muutenkin vaipat uutena.

Holopainen kehottaa olemaan tarkkana, jos kestovaipat hankkii uusina. Jos pesuohjeessa kerrotaan tuotteen kestävän pesua esimerkiksi vain 40 asteessa, tuote kannattaa jättää ostamatta.

"En vaihtaisi hammasharjaakaan toisen ihmisen kanssa"

Bakteeriopin professori Pentti Huovisen mukaan kestotuotteiden kanssa kannattaa muistaa maalaisjärki ja normaali käsi- sekä intiimihygienia. Käytettyjen kestotuotteiden kierrättämiseen hän suhtautuu varauksella.

Kestovaipat menevät helposti ainakin viidellä lapsella, kun yksi käyttää niitä puolisen vuotta.

Anna Holopainen

– En pidä suositeltavana enkä ostaisi käytettynä, vaikka ne olisivat pestyjä. Tämä on samalla tavalla intiimi asia kuin muut henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet. En vaihtaisi hammasharjaakaan toisen ihmisen kanssa.

Professori huomauttaa, ettei siitä ole tieteellistä näyttöä, että käytettyjen kestotuotteiden myyntiin olisi liittynyt esimerkiksi epidemioita.

– Ei silti voi olla ihan varma, millaisia bakteereita tai viruksia toisten käyttämissä tuotteissa on. Jotkin bakteeri-itiöt ja virukset kestävät hyvin kuumia lämpötiloja. Toinen asia on se, että jokainen kulutustuote kuluu. Jos on vaikka kestokuukautissuoja, jota joku toinen on jo käyttänyt, sen käyttäminen voi olla ihmisille vieras ajatus.

Huovinen vahvistaa Kestovaippayhdistyksen suosituksen kestotuotteiden pesusta 60 asteessa, sillä lämpötila yhdessä pesuaineen kanssa riittää yleensä tappamaan mikrobit.

– Toisaalta, jotta kaikki virukset, bakteerit ja itiölliset bakteerit tapettaisiin, tarvittaisiin yli 120 asteen lämpötila ja painehöyry. Tämä on yksi syy siihen, miksi pitäisin esimerkiksi kestovaipat itselläni, en jakaisi niitä muille enkä ottaisi muiden tuotteita käyttööni.

Kiinnitä huomiota hygieniaan

Bakteeriopin professori Huovinen muistuttaa, että kestotuotteiden vaihtamisessa terveiden ihmisten välillä tuskin on suurempaa riskiä, kun tuotteet pestään asianmukaisesti.

– Lapsilla on kuitenkin hengitystieinfektioiden ja mahasuolikanavan infektioita useammin kuin aikuisilla. Lapsilla käytettävät tuotteet voivat siis olla riski etenkin, jos niitä ei ole puhdistettu kunnolla.

Professori huomauttaa, ettei halua tuomita kestotuotteiden käyttöä. Hän kuitenkin toivoo hygieniapuoleen kiinnitettävän huomiota.

Ei voi olla ihan varma, millaisia bakteereita tai viruksia toisten käyttämissä tuotteissa on.

Pentti Huovinen

– Se vaatii perehtyneisyyttä ja kärsivällisyyttä. Kestokulttuurissa kannattaa käyttää maalaisjärkeä. Esimerkiksi tavallinen vessapaperi on hyvä keksintö, joka hajoaa vedessä ja ajaa kuivana asiansa, hän sanoo.

Osa kestoilijoista suosii myös kestovessapaperia kertakäyttöisen sijaan.

Bakteeriopin professori muistuttaa, että puoli vuosisataa sitten esimerkiksi kertakäyttöisiä vaippoja ei vielä ollut vaan lapsilla käytettiin liinavaippoja.

– Esimerkiksi käsi- ja kylpypyyhkeet ovat kestotuotteista hyvä esimerkki. Intiimihygieniaan, vessapaperiksi tai kuukautissuojiksi, en ottaisi kestotuotteita käyttöön, ellei niiden käyttöön ole erityisen vihkiytynyt. Lapsen vaippojen kohdalla taas, jos on kyse terveestä lapsesta, kestovaippojen käyttäminen on mahdollista, vaikkakin työlästä.

Lue seuraavaksi