Tiainen ja Wallinheimo: Lukiohallinnosta ei riittäviä säästöjä löydy

Yle Keski-Suomen Nettistudiossa kansanedustajat Eila Tiainen (vas.) ja Sinuhe Wallinheimo (kok.) näkevät, että teollisuuden rakennemuutos kiskoo Keski-Suomea ja Jyväskylän seutua edelleen alaspäin.

Eila Tiainen
Eila Tiainen ja Sinuhe Wallinheimo Yle Keski-Suomen nettistudiossa.
Yle Keski-Suomen Nettistudiossa kansanedustajat Eila Tiainen (vas.) ja Sinuhe Wallinheimo (kok.). Toimittajana Pekka Autio.

Elinkeinoelämän Keskusliiton tekemässä kuntien ja seutukuntien rankingissa Jyväskylä ja Jyväskylän seutu eivät pärjänneet kovin hyvin.

– Emme ole olleet kovin hyviä edunvalvojia Keski-Suomessa tähän saakka. Maakunta ja maakuntahenki ovat murentuneet, ja se tarkoittaa esimerkiksi yritysten, maakuntaliiton ja politiikan yhteistyötä, pohtii kansanedustaja Eila Tiainen (vas.)

– Keski-Suomi, Jyvässeutu ja Äänesseutu ovat olleet rakennemuutoksessa jo pitemmän aikaa. Nyt kuitenkin Valmet näyttäisi lähtevän uuteen nousuun, ja Äänekoskelle on tekeillä iso investointi. Suurta prosessia on käyty läpi, ja pikku hiljaa alkaa tuloksia olla näkyvissä, sanoo kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok.)

Lukiouudistusta ei tehdä hallintoa karsimalla

Lukioiden uudistuksen pelätään johtavan erityisesti pienempien lukioiden lakkautuksiin. Tämä tarkoittaisi entistä pitempiä matkoja lukiokoulutukseen.

– Säästöjä pitää saada aikaiseksi, ja tilanne on se, että sote ja sivistys vievät eniten rahaa. Kun säästöjä haetaan, meidän täytyy poliittisina päättäjinä sitä miettiä, että missä on lukio ja missä ei. Ymmärrän tietenkin maaseudun paikkakuntien tilanteen, lukio on houkuttelevuustekijä, Wallinheimo pohtii.

– Olen sitä mieltä, että koulutuksesta ei olisi enää varaa leikata, sanoo Tiainen.

– Matkat ovat mielestäni sivuseikka lukioverkossa. Ammattikoululaiset ovat lähteneet toisille paikkakunnille kouluttautumaan jo maailman sivu, hän jatkaa.

Hallinnon karsimiseen edustajat eivät usko.

– Opetusministeri Krista Kiuru (sd.) sanoo, että vähennetään hjallinnosta. Hallintoa voi toki supistaa, mutta ei sellaisia miljoonia hallinnosta saada, että kyllä se tarkoittaa lukioiden lopettamisia, sanoo Tiainen.

– Olen samaa mieltä, hallinnosta ei saada niin paljon kuin Kiuru on sanonut. Pitää mennä rakennuksiin ja pitää katsoa haluammeko me laadullisesti parempaa palvelua hieman kauempana vai sitä samaa palvelua paikkakunnalla, sanoo Wallinheimo.

Yle Keski-Suomen Nettistudion haastattelijana oli Pekka Autio

15:26 otsikko muutettu. Alkuperäisessä otsikossa oli muotoilu, josta sai käsityksen, että sekä Tiainen että Wallinheimo arvostelisivat Keski-Suomen edunvalvontaa. Sitä arvostelee kuitenkin vain Tiainen.