1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Itä-Timorin itsenäisyysjohtaja väistyy - köyhä maa etsii uutta alkua

Pienen valtion vahvuus on samalla sen heikkous: suurien öljy- ja kaasuvarojen varjossa talouden pohja on jäänyt erittäin kapeaksi.

Kuva: Antonio Dasiparu / EPA

Kaakkoisaasialaisen Itä-Timorin presidentti on hyväksynyt pääministeri Xanana Gusmãon eronpyynnön. Maansa itsenäisyystaistelua johtanut Gusmão on ollut joko presidenttinä tai pääministerinä koko maansa 12-vuotisen itsenäisyyden ajan.

Presidentti Taur Matan Ruakin kanslian mukaan presidentti on jo aloittanut toimet uuden hallituksen muodostamiseksi. Kansliasta arvioidaan, että hallitus saadaan muodostettua tämän viikon aikana.

53 ministerin jättihallituksesta karsittaneen salkkuja.  

Hallituksesta ennustetaan aiempaa laajapohjaisempaa. Todennäköisimpänä pääministerinä pidetään entistä terveysministeriä Rui Araújoa. Tarkkailijat arvioivat, että Gusmão saattaa jäädä hallitukseen ainakin siirtymäajaksi.

Tarkkailijoiden mukaan salkkujen uusjako antaa tilaisuuden päästä eroon useista korruptiosta syytetyistä ministereistä. Syytökset ovat koskeneet ennen muuta valtiollisten projektien tilaamista ministerin perheenjäsenilta. Samalla 53 ministerin jättihallituksesta karsittaneen salkkuja.   

Gusmão on maassaan edelleen erittäin suosittu, vaikka ei ole onnistunut pitämään lupauksiaan äärimmäisen köyhien elinolojen parantamisesta. Rauhoittaakseen eronsa aiheuttamaa huolta hän on lykännyt eroilmoitustaan vuoden ajan. Viime viikolla hän korosti, etteivät muutokset anna aihetta paniikkiin ja kehotti kaikkia panostamaan Itä-Timorin vakauteen.

90 prosenttia tuloista öljystä ja kaasusta

Vuonna 2002 itsenäistynyt Itä-Timor on yksi maailman köyhimmistä valtioista. Suuri osa runsaasta miljoonasta asukkaasta raapii niukan elantonsa pieniltä maatiloilta, joiden tuotanto ei riitä elättämään perhettä vuoden ympäri. Miltei puolet väestöstä elää kansallisen köyhyysrajan alapuolella, työttömyysluvut ovat korkeat, ja inflaatio laukkaa.

Öljy ja kaasu tuottavat 80 % bkt:sta ja yli 90 % vientituloista.

YK:n kehitysohjelma UNDP kuitenkin kiittää nuorta valtiota myös huomattavista edistysaskelista: vaikka luvut maailmantilastossa eivät vielä hyvät olekaan, asukkaiden eliniän ennuste on noussut, lapsikuolleisuus on vähentynyt, yhä useampi lapsi käy koulua, ja aikuisten lukutaidottomuus on painut alle 50 prosentin. Terveydenhoidossa edistys näkyy muun muassa niin, ettei pitaali enää ole uhka kansanterveydelle.

Itsenäisyyden alku oli erityisen vaikea, sillä Indonesian kanssa käydyn sodan jäljiltä lähes 70 prosenttia rakennuskannasta oli tuhottu ja kolme neljäsosaa väestöstä paossa. Baya-Undassa avattu suuri merenalainen öljy- ja kaasukenttä antoi kuitenkin potkua, joka nosti talouskasvun yli kymmenen prosenttiin vuosina 2007–2011.

Itä-Timorin talouden kompastuskivi on liiallinen riippuvaisuus Baya-Undasta. Sen öljy ja kaasu tuottavat 80 prosenttia bruttokansantuotteesta ja yli 90 prosenttia vientituloista. Ikuisesti niin ei kuitenkaan voi jatkua: Baya-Undan ehtyminen häämöttää jo kymmenen vuoden päässä, eikä toista suurta kenttää, Suurta auringonnousua, ei ole vielä saatu tuotantoon.