Ponnahdusikkunoita ja välkkyviä mainoksia – näistä merkeistä tunnistat tietokonettasi uhkaavan viruksen

Tietokoneita vaanii kattava kirjo haittaohjelmia. Viruksilta, madoilta ja troijalaisilta välttyy, kun tunnistaa niille tyypilliset tunnusmerkit.

internet
Tietokoneen näppäimistö.
Miia Roivainen / Yle

Haittaohjelmat kiusaavat monia tietokoneita. Facebookin käyttäjiä on lähiaikoina vaivannut aikuisviihteeksi naamioitu virus, joka houkuttelee lataamaan verkkoselaimeen lisäosan. Linkkiä klikannut lataa tietokoneelleen haittaohjelman, joka saastuttaa tietokoneen.

– Yleisin toimenpide näin kuluttajapuolella on viruksen poisto, IT-yritys Data Groupin myyntipäällikkö Markus Kokkola kertoo.

Kokkola kertoo myös tunnusmerkit, joista haittaohjelman tunnistaa.

1. Epämääräiset sivustot ja mainokset

Haittaohjelmia saattavat sisältää sivustot, joilla vilkkuu kokoelma kyseenalaisia mainoksia. Haitalliset mainokset ovat monesti välkkyviä, ja mainostavat esimerkiksi lottovoittoa tai laihdutuslääkkeitä.

– Nyt liikkuu etenkin välkkyviä mainoksia, jotka mainostavat, että näin monta tietoturvauhkaa on havaittu tietokoneessasi. Sitä kun klikkaa, niin siitä se virus vasta latautuu, Kokkola toteaa.

Kokkola kehottaa varomaan etenkin mainoksia, joita klikatessa pyydetään luottokorttitietoja.

2. Epäilyttävät liitteet

Kokkolan mukaan virukset leviävät monesti sähköposti- tai pikaviestien liitteissä. Nyrkkisääntönä liitettä ei tule avata, jos et tunne sen lähettäjää. Haitallisen liitteen sisältämä viesti saattaa kuitenkin tulla myös ystävän tai tuttavan nimissä. Silloin outoa tai odottamatonta liitetiedostoa ei kannata avata ennen kuin on kysynyt asiasta viestin lähettäjältä.

3. Odottamaton voitto

Legenda miljoonavoittojaan sähköpostitse jakavasta nigerialaisprinssistä on muodostunut jo vitsiksi, mutta yllättäviä voittoja tarjoavat sähköspostit ja muut viestit ovat yhä yleinen virusten levittäjä.

Viestit mainostavat erilaisia tuotteita tai rahasummia, jotka viestin vastaanottaja on yllättäen voittanut. Jos et muista osallistuneesi kyseiseen kilpailuun, on järkevintä olla avaamatta viestiä.

4. Ponnahdusikkunat

Ponnahdusikkunat ovat monesti harmittomia mainoksia, mutta jotkut ponnahdusikkunat voivat saastuttaa tietokoneesi. Mainokset voivat sisältää koodin, joka asentaa viruksen tietokoneeseen.

– Jos mainoksia alkaa nettiä selatessa hyppiä silmille, pitäisi hälytyskellojen alkaa soida, Data Groupin myyntipäällikkö Markus Kokkola toteaa.

Jatkuvasti eteen ponnahtelevat mainokset voivat olla myös merkki jo tietokoneessa muhivasta haittaohjelmasta. Ponnahdusikkunat voidaan estää internetselaimen asetuksissa.

Onko tietokoneessa jo virus?

Tietokoneessa toimivan haittaohjelman voi tunnistaa myös tietokoneen tavallista hitaammasta toiminnasta. Jos epäilet tietokoneesi olevan saastunut, kannattaa tietokonen puhdistus aloittaa mahdollisimman pian.

– Yksi haittaohjelma kun tulee, niin niitä tuppaa tulemaan useampikin, Kokkola kertoo.

Tietokoneen puhdistuksen voi Kokkolan mukaan suorittaa siihen erikoistuneessa liikkeessä tai ilmaisia tai maksullisia tietokoneen puhdistusohjelmia käyttämällä. Mistä sitten tietää, onko viruksentorjuntaohjelma turvallinen?

– Kannattaa valita yleisesti tunnettu viruksentorjuntaohjelma. Ne ovat yleensä turvallisimpia, Kokkola neuvoo.

Korjattu 10.2.2015 klo 13.22: Täsmennetty lause tietokoneen puhdistuksesta Markus Kokkolan sanomaksi.

Jutun kirjoittaja on toimittajaharjoittelijana Yle Etelä-Karjalan toimituksessa.