1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Alkoholitutkija keskustan olutlinjauksesta: Vähentäisi suomalaisten alkoholinkulutusta

Ruotsissa oluen laimentaminen ja vahvemman oluen siirto Systembolagetiin vähensi kulutusta jopa 15 prosenttia.

politiikka
juominen alkoholi
Yle

Keskioluen poistaminen kaupoista ja sen laimentaminen prosentilla vähentäisi suomalaisten alkoholin kulutusta, uskoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Esa Österberg. Tätä kautta myös alkoholihaitat saataisiin laskusuuntaan.

– Jos halutaan tehdä jotain alkoholin käytön ja sen aiheuttaminen haittojen vähentämiseksi, niin tämä olisi yksi oikea keino.

Österberg perustaa kantansa Ruotsin kokemuksiin. Siellä keskiolut laimennettiin vuonna 1977 4,5 prosenttisesta 3,5 prosenttiseksi, ja sitä vahvemmat oluet siirrettiin paikallisen Alkon, Systembolagetin hyllyille. Lopputulos oli, että alkoholin kulutus väheni merkittävästi, 12–15 prosenttia.

THL tutki asiaa myös Suomessa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (siirryt toiseen palveluun) kanssa vuonna 2011. Ruotsin mallin arvioitiin vähentävän suomalaisten alkoholin kokonaiskulutusta 6–12 prosenttia. Tämä muutos vähentäisi alkoholista johtuvia kuolemia vuosittain noin 350:lla.

Millainen vaikutus oluen katoamisella kaupoista olisi Viron tuontiin? THL:n tuoreen tilaston mukaan oluen matkustajatuonti (siirryt toiseen palveluun) kasvoi viime vuonna yli 10 prosenttia. Panimotuotteiden (oluiden, siiderien ja long drink -juomien) yhteenlaskettu tuonti lisääntyi 7,6 prosenttia.

Esa Österberg arvioi, että Viron tuonti voisi kasvaa entisestään.

– Sitä voi tietysti miettiä, onko tämä viisas veto keskustalta. Uskooko keskusta saavansa ääniä tällä linjauksella? Toisaalta huomaako saunan jälkeen oluen ottava tavallinen kuluttaja maussa, jos keskiolut olisi 3,7, ei 4,7 prosenttista?

Keskusta esittää vaaliohjelmassaan kaupoissa myytävien oluiden alkoholipitoisuuden rajaamista enimmillään 3,7 prosenttiin. Tämä tarkoittaisi keskioluen poistoa kaupoista, kioskeista ja huoltamoista.

Lue seuraavaksi