Päätoimittajalta: Alueuutisten vahvistaminen parantaa palvelua suomalaisille

Suomessa maakuntalehdistö on edelleen vahva. Me Ylessä kiritämme sitä verkossa, mutta emme käytännössä edes kykenisi sitä korvaamaan. Ylen verkkopalvelu on ainutlaatuinen eri tavalla: Siinä yhdistyvät yhdessä sivustossa sekä vahva alueellinen ääni eri puolilta maata, valtakunnalliset asiat että kansainvälinen tarjontamme, kirjoittaa vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

Kotimaa
Atte Jääskeläinen
Atte JääskeläinenYle

Minun kotini, minun työpaikkani. Minun kuntani. Lääkärini, kouluni, urheiluseurani. Kesämökkini, lapsuudenkotini. Niillä on minulle erityinen merkitys. Kun talvimyrsky tulee Suomeen, alan pohtia, kaataako se puita tai katkooko sähköjä juuri minulle tärkeältä alueelta.

Alueilta tehtävä journalismi on Ylen tehtävistä tärkeimpiä. Maakunnissa toimittajamme voivat kertoa suomalaisille läheisistä asioista ja arjessa tärkeistä päätöksistä. Yle varmistaa alueellisella toiminnallaan moniarvoisen viestinnän Suomessa, kun maakuntalehdet eivät ole sananvapauden monopoleja alueillaan. Olemalla läsnä alueilla voimme piirtää valtakunnallisissa lähetyksissämme ehjän kuvan koko Suomesta.

Alueellisella journalismilla on vahva suomalaisten tuki. Tämän viestin toisti Ylen johdolle myös kansanedustajien muodostama hallintoneuvostomme viikko sitten. Ylen aluetoiminta on tärkeää ja sitä on parannettava.

Rakennamme Tampereelle alue-tv-keskuksen, josta kyetään lähettämään nykyisten lisäksi uusia alueellisia tv-uutisia. Jatkossa Lappi, Pohjois-Suomi, Pirkanmaa ja yhteiseksi tv-uutisalueeksi muodostuva Kanta- ja Päijät-Hämeen alue voivat saada omat tv-uutisensa.

Uutisten sisällöt toimitetaan edelleen alueilla eri puolilla Suomea. Nykyiset 18 suomenkielistä aluetoimitustamme jatkavat, ja niiden johtoon tulee journalismiin keskittyvät vastaavat tuottajat. Päälliköitä on nykyistä vähemmän, ja heidän vastuualueensa kasvaa.

Näin toimittajamme eri puolilla Suomea vapautuvat tekemään uutisia ja ohjelmia omien yleisöjensä keskelle.

Alueellisten lähetysten merkitystä kasvatamme myös parantamalla niiden lähetysaikoja. Aloitimme tarjontamme muokkaamisen jo pari viikkoa sitten.

Nyt alueellinen pääuutislähetys on TV1:ssä osana kello 18:n uutiskokonaisuutta. Alueellisten tv-uutisten päälähetyksen katsojamäärä kasvoi yli kaksin-, joinakin päivinä jopa lähes kolminkertaiseksi. Alueuutisilla on nyt päivittäin noin 700 000 katsojaa. Alueelliset tv-uutiset olivat eräinä päivinä katsotuin tv-ohjelma maan katsotuimmalla tv-kanavalla.

Kahdeksantoista alueradiotamme tavoittavat edelleen erinomaisesti suomalaiset. Radio Suomen osuus suomalaisten radionkuuntelusta on noin kolmannes. Pidensimme alueradioiden lähetysaikaa tämän vuoden alusta, jotta voimme olla entistä vahvemmin mukana myös alueen illan tapahtumissa.

Jos Yle lopettaisi uutisten julkaisemisen verkossa ja kaikki aluesivujen lukeminen siirtyisi maakuntalehdille, niiden verkkoyleisöt kasvaisivat vain muutaman prosentin

Olemme ostaneet aluetoimituksiin myös uutta liikkuvaa tekniikkaa. Toimittajillamme on nyt käytössä satelliittiyhteyksillä varustettuja kevyitä lähetysautoja ja suoran kuvan lähettämiseen sopivia reppuja. Kykenemme paremmin kuin koskaan tekemään suoria lähetyksiä televisioon mistä tahansa Suomesta, sieltä missä ihmiset ovat ja missä tapahtuu.

Kollegamme BBC:ssä ovat juuri julkaisseet raportin, jonka mukaan julkisen palvelun yleisradion on jopa valmistauduttava ottamaan aiempaa isompi vastuu alueilla, koska median muutos heikentää niin voimakkaasti sanomalehtiä.

Suomessa maakuntalehdistö on edelleen vahva. Me Ylessä kiritämme sitä verkossa, mutta emme käytännössä edes kykenisi sitä korvaamaan. Ylen verkkopalvelu on ainutlaatuinen eri tavalla: Siinä yhdistyvät yhdessä sivustossa sekä vahva alueellinen ääni eri puolilta maata, valtakunnalliset asiat että kansainvälinen tarjontamme.

Ylen tekemiset verkossa herättävät välillä täysin perättömiä pelkoja maakuntalehdissä. On jopa esitetty, että Ylen alueellinen verkkotarjonta estää maakuntalehdiltä mahdollisuuden kannattavaan toimintaan.

Verkkokäyttö on tarkkaan mitattavissa. Näiden lukujen valossa väitteellä ei ole mitään pohjaa. Moni maakuntalehti on heikko verkossa, mutta Ylestä se ei johdu.

Otetaan hyväksi esimerkiksi maakuntalehdistä verkossa menestynein, Kaleva. Tällä Oulussa ilmestyvällä sanomalehdellä on noin 25 kertaa enemmän sivulatauksia kuin Ylen Oulusta tekemillä verkkosisällöillä.

Jos Yle lopettaisi uutisten julkaisemisen verkossa ja kaikki aluesivujen lukeminen siirtyisi maakuntalehdille, niiden verkkoyleisöt kasvaisivat vain muutaman prosentin.

Jos Yle kaupallistaisi maakunnalliset juttunsa myymällä niihin mainontaa, rahalla saisi yhden toimittajan joka kolmanteen Suomen maakunnista.

Ylen kyky tehdä verkkosisältöä perustuu erittäin vahvaan television, radion ja verkon yhteispeliin sekä yhteistoimintaan Pasilan valtakunnallisen uutiskeskuksen kanssa. Aluetoimituksemme tekevät kansainvälisesti vertaillen erittäin pienellä joukolla maakunnalliset radiolähetykset joka arkipäivä vuoden ympäri varhaisaamusta iltaan sekä alueen uutiset televisioon, radioon ja verkkoon, sekä alueellisiin että valtakunnallisiin lähetyksiin.

Perjantaina sanomalehti Pohjalainen vaati pääkirjoituksessaan Ylen verkkopanostusten suitsimista. Pohjalainen on verkossa poikkeuksellisen heikko maakuntalehti. Silläkin on kuitenkin kolminkertainen määrä verkkokäyttöä Yle Pohjanmaahan verrattuna.

Meidän molempien pitäisi palvella huomattavasti paremmin yleisöämme, ja ainakin me Ylessä haluamme niin tehdä ja kehittää toimintaamme. Jos Pohjalainen yrittää samaa ja onnistuu, saavutamme yhdessä lehden pääkirjoittajan vaatiman asiaintilan:

“Suomella ei ole varaa taantua yhden totuuden maaksi. Moniäänisyydestä on pidettävä kynsin hampain kiinni.”

Atte Jääskeläinen
Johtaja, vastaava päätoimittaja
Yle, Uutis- ja ajankohtaistoiminta

Kirjoitus on toinen osa sarjasta, jossa tarkastellaan median tulevaisuutta ja uudistuvan Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan suunnitelmia.