1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Panimoliitto: Keskioluen rajoitukset lisäävät vain Alkon myyntiä

Panimoliiton mukaan keskustan ehdotus keskioluiden siirtämisestä Alkoihin ei vähennä alkoholin haittoja. Kauppa siirtyy Alkon lisäksi ulkomaille.

Kotimaan uutiset
Oluthylly Alkossa.
Jesse Maidell / Yle

Isoja oluen valmistajia edustavassa Panimoliitossa ihmetellään keskustan ehdotusta kaupassa myytävien oluiden alkoholipitoisuuden rajoittamisesta enimmillään 3,7 prosenttiin.

– En usko, että kuluttajia voi enää ohjailla alkoholiasioissa. Tämän vaikutukset näkyvät alan yhtiöissä, ja koko ketjun työllisyydessä. Kakkosoluen valmistukseen tarvitaan merkittävästi vähemmä mallasta, joten vaikutukset näkyvät aina maanviljelijöiden tuloissa asti, toimitusjohtaja Elina Ussa arvelee.

Ussa arvioi, että ehdotuksella ei ole muuta tarkoitusta kuin lisätä Alkon myyntiä. Hän ei kuitenkaan usko, että keskioluen myynti lisääntyisi Alkon myymälöissä kovin paljon. Ruokakauppoihin verrattuna Alkoja on niin vähän, että ehdotus lisää kuluttajien ostosmatkoja etenkin Viroon.

– Kyllähän tällä rajoitetaan selvästi oluen saatavuutta, Ussa lisää.

Panimoliitossa ei uskota, että ehdotuksella vähennetään keskioluen juonnin terveyshaittoja.

Kuuma vaaliaihe

Panimoliitossa alkoholipolitiikka on yksi kuuma vaaliaihe kevään eduskuntavaaleissa.

Ruokakauppojen oluen prosenttirajojen lasku ja nykyisen keskioluen myynnin siirto oli esillä yhtenä keinona vähentää alkoholihaittoja alkoholilain kokonaisuudistuksessa.

Laki annettiin loppuvuodesta eduskunnalle. Keskioluen laimentamisesta keskusteltiin uudistuksen yhteydessä, mutta hallitus ei esittänyt sitä eduskunnalle.

Lue seuraavaksi