Hyppää sisältöön

16 vuotta ongelmatiloissa toi opettajalle mukanaan kemikaaliyliherkkyyden – ilmanpuhdistin kulkee mukana ostoksillakin

Joensuulainen opettaja kertoo altistuneensa huonolle sisäilmalle 16 vuoden ajan. Aluksi kuumeilua ja useiden tuntien päiväunia ei osattu yhdistää sisäilmaongelmiin. Lopulta jatkuva sairastelu toi mukanaan kemikaaliyliherkkyyden, jonka vuoksi nainen kantaa kaupungilla kaulassaan matkailmanpuhdistinta.

Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Joensuulainen nuori nainen istui yliopiston luennolla ja tunsi kuinka hänen olonsa huononi. Joka kerta, kun luentoa pidettiin tietyssä tilassa, kuume nousi luennon päätteeksi.

– Silloin ajattelin, että opettaja oli niin vahva persoona, että opetuksen seuraaminen vei kaiken energian, nainen naurahtaa.

Kun nuori nainen valmistui äidinkielen ja kirjallisuuden lehtoriksi, ensimmäinen työpaikka löytyi Ilomantsista. Töiden jälkeen opettaja oli väsynyt ja saattoi nukkua iltapäivällä useita tunteja.

– Olin innoissani kuin ilmapallo. Ajattelin väsymyksen johtuvan kaikesta uudesta, koska tuore opettaja saa tehdä paljon valmistelutöitä.

Evakkoreissu pahensi oireita

Myöhemmin nainen siirtyi opettajaksi Joensuun Enoon. Silloin väsymys kasvoi ja hän nukkui yleensä kolme tuntia töiden jälkeen.

– Tavallaan totuin siihen, että töiden jälkeen iski aivosumu. Olen aina pitänyt huolen, ettei väsymykseni näy töissä ulospäin.

Joka ikinen päivä minulla oli kuumetta ja poskiontelot olivat turvoksissa.

Syksyllä vuonna 2009 joensuulaisnainen opetti Joensuun Pataluodon koulussa, joka myöhemmin jouduttiin remontoimaan sisäilmaongelmien vuoksi. Selvä käännekohta opettajan elämässä oli se, kun koulu muutti remontin alta Sortavalatalolle. Myös Sortavalatalolla kärsittiin sisäilmaongelmista ja talo päätettiin myöhemmin purkaa.

– Oireeni voimistuivat siellä heti. Joka ikinen päivä minulla oli kuumetta ja poskiontelot olivat turvoksissa.

Seuraavana keväänä opettaja ei pystynyt enää olemaan töissä yhtään kokonaista viikkoa. Poskiontelotulehdusten ja kuumeen lisäksi tuli suolisto-oireita.

– Tehtiin tähystys, epäiltiin jopa Crohnin tautia. Mitään ei löytynyt. Oireet loppuivat, kun vaihdoin koulua.

Lopulta hoitohenkilökunta alkoi epäillä, että opettajan oireet voisivat johtua sisäilmaongelmista, itse hän ei ollut tullut ajatelleeksi sitä vaihtoehtoa.

Sairaus toi mukanaan pelon erakoitumisesta

Noin vuosi sitten opettajan iho alkoi oireilla. Hän syö päivittäin allergialääkkeitä vaikka allergioita ei ole todettu.

– Jos en syö lääkkeitä, ihoon nousee piirtoihottumaa. Ihoon tulee kuin ruoskan jälkiä.

Opettaja syö myös astmalääkkeitä vaikka hänellä ei ole todettu sitäkään. Viime keväänä hän tuli yliherkäksi kemikaaleille.

Seuraavaksi tilaan kunnon hengitysmaskin.

– Silloin oikeastaan pelästyin ensimmäistä kertaa kunnolla ja pysähdyin miettimään, mihin tämä voi johtaa. Pahimmillaan ihminen erakoituu, koska ei kestä ympäristön ja muiden ihmisten kemikaalihajuja.

Keväästä asti naisopettaja on kulkenut kaupungilla ilmanpuhdistin mukanaan. Hän kertoo havaitsevansa kauppaliikkeissä olevan sisäilmaongelman.

– Kaulassa roikkuvasta ionisaattorista on pieni hyöty liikkeellä ollessa. Seuraavaksi tilaan kunnon hengitysmaskin.

"Tajusin etten halua elää näin"

Opettaja ei ole katkera tapahtumista, mutta on havahtunut siihen, että tilanteen on muututtava, sillä hänellä on 8- ja 10-vuotiaat lapset.

Tajusin, etten halua elää näin.

–  Tajusin, etten halua elää näin. Kun äiti tulee töistä kotiin, sinnittelee ruuanlaiton ajan ja sitten on pakko mennä nukkumaan kolmeksi tunniksi, se ei ole reilua lapsia kohtaan.

Nyt elämänlaatu on parantanut, sillä opettaja on vähentänyt työntekoa ja on osittaisella opintovapaalla. Ratkaisu on väliaikainen, mutta tyhjää parempi.

– Kävin vasta teatterissa ja pystyin katsomaan koko esityksen, vaikkakin ilmanpuhdistin oli kaulassa.

– Oireet ovat helpottaneet ja se on ihanaa, nainen hymyilee.