1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen suurin panimo keskiolutrajoituksista: Tulee kauppakuolemia

Sinebrychoffin mukaan rajoitukset nostaisivat viinin ja muiden väkevien menekkiä. Samalla myös Viron viinaralli voisi saada lisää kierroksia.

Kotimaan uutiset
Olutlavoja Itäkeskuksen Lidlissä 19. tammikuuta.
Olutlavoja Itäkeskuksen Lidlissä 19. tammikuuta.Seppo Samuli / Lehtikuva

Gallupkuningas keskustan uusvanha ehdotus keskioluen siirtämisestä päivittäiskaupasta Alkoihin ei innosta suomalaisen panimoalan suurinta toimijaa.

– Tulee kauppakuolemia, vaikka ne eivät yksin oluesta elä, mutta se on yksi tärkeä tuotekategoria. Lisäksi Alkon monopoli voisi erittäin hyvin, ennustaa Sinebrychoffin viestintä-ja lakiasianjohtaja Marja-Liisa Weckström.

Hänen mukaansa keskioluen siirtoa Alkoihin perustellaan usein terveysnäkökulmalla. Weckström näkee asian toisin.

– Kulutus väkevöityisi ja oluen osuus kulutuksesta tulisi laskemaan ja viinien sekä väkevien menekki nousisi, hän arvioi.

Sinebrychoffilta uskotaan, että Viron viinaralli saisi lisää kierroksi, jos keskustan ehdotus menisi läpi. Myös ranskalaiset ja italialaiset viinintuottajat olisivat mielissään alkoholiuudistuksesta.

"Kuinka pitkän matkan päähän pitää mennä, että saa keskioluen?"

Viestintä-ja lakiasianjohtaja Marja-Liisa Weckström sanoo, että Sinebrychoffin panimomestarit osaavat tehdä erilaisia oluita, myös 3,7 prosenttista, mutta se ei ole enää sama olut kuin keskiolut. Hän haluaa kiinnittää huomiota myös maaseudun ja syrjäseutujen ihmisten tasa-arvoon.

– Kuinka pitkän matkan päähän pitää mennä, että saa keskioluen?

– Hyvä, että asia on tiedossa, koska tämä herättää intohimoja äänestäjissä. On myös hyvä, että heidän [keskusta] kantansa on tiedossa, Weckström jatkaa.

Lue seuraavaksi