Trafi selvittää tuhansia epäselviä autokauppoja vuosittain – tee aina luovutustodistus

Käytettyä autoa myytäessä tulisi laatia luovutuskirja. Yksityishenkilöiden välisissä kaupoissa asiapaperia ei edelleenkään aina tehdä, jolloin omistajuuden katkaiseminen on pahimmillaan pitkä prosessi.

Kotimaa
auto konepelti ylhäällä mies
Yle

Autoa myytäessä uusi omistaja saa haltuunsa ajoneuvon varsinaisen rekisteriotteen sekä rekisteriotteen ilmoitusosan. Koska myyjä jää ilman todistusta ajoneuvon omistajuuden muuttumisesta, kannattaa laatia luovutustodistus, josta selviää niin ostajan, myyjän kuin ajoneuvonkin tiedot.

Tällä asiapaperilla myyjä voi tarpeen vaatiessa näyttää, että ei enää ole menopelin omistaja.

Vaikka suurimmassa osassa yksityishenkilöiden välisiä kauppoja tehdään luovutustodistus, Suomessa on vuosittain edelleen tuhansia tapauksia, joissa ajoneuvon omistajuutta joudutaan jälkikäteen selvittämään.

– Autojen rekisteröintitapahtumia on vuosittain noin 2,5 miljoonaa, joten siihen suhteutettuna ongelma on pieni, mutta tapaukset sitovat paljon Trafin voimavaroja, toteaa osastonjohtaja Toni Pallaspuro.

Pane muistiin ostajan nimi ja kauppapäivä

Myyjän tulisi tietää vähintään uuden omistajan nimi ja kauppapäivä. Tähän riittää myös suullinen todistus.

Osa ihmisistä ei varmaan ymmärrä lainkaan, mikä luovutustodistus on.

Toni Pallaspuro

– Selvittäminen on silloin työlästä, kun myyjä ei aina muista ostajasta mitään saati edes missä kuussa auto on myyty. Silloin asia vaatii enemmän selvittelyä, esimerkiksi todistajien kuulemista.

Luovutustodistuksen puuttuminen voi käydä myös myyjän lompakon päälle. Entinen omistaja säilyy ajoneuvon verojen ja vakuutusten maksumiehenä niin kauan kuin Trafi tekee päätöksen omistajuuden vaihtumisesta.

– Trafi voi katkaista takautuvasti ajoneuvoverot siitä päivämäärästä, jonka myyjä ilmoittaa myyntipäiväksi, mutta vakuutusmaksut katkeavat yleensä vasta sinä päivänä, kun Trafi tekee päätöksensä, Pallaspuro toteaa.

Ikuinen ongelma?

Jos autoa ei rekisteröidä vaaditussa seitsemässä päivässä, poliisi voi tien päällä tavattaessa määrätä sakot. Mikäli auto on ilman liikennevakuutusta, Liikennevakuutuskeskus muistaa korotetulla vakuutusmaksulla, joka on vähimmillään yli 30 euroa päivä.

Ostajan rekisteröintihaluttomuus onkin Pallaspuron mukaan osin mysteeri.

– Jotkut toki vain unohtavat, mutta osa ottaa riskin, eikä halua maksaa veroja tai vakuutusmaksuja. Sitten on tapauksia, joissa auto kuljetettu pois maasta eikä sitä ole tarkoituskaan rekisteröidä täällä.

Vaikka omistajuuden selvittämistä vaaditaan vain murto-osassa autokauppoja, eivät epäselvyydet ole ainakaan vähentymään päin.

myyjä ei aina muista ostajasta mitään saati edes missä kuussa auto on myyty

Toni Pallaspuro

– Valitettavasti näiden tapausten määrä tuntuu säilyvän vakiona. Osa ihmisistä ei varmaan ymmärrä lainkaan, mikä luovutustodistus on. Auto on kuitenkin omaisuutta, johon sisältyy veroja ja velvoitteita, jotka seuraavat omistajaa. Siis tee aina luovutustodistus, Pallaspuro muistuttaa.

Mikäli autokaupassa puhutaan tuhansista euroista, osapuolten kannattaa laatia myös erillinen kauppakirja. Sen voi tarvittaessa esittää tositteena, jos pankissa aletaan ihmettelemään mistä suuri summa rahaa on peräisin.

– Se pitää lopuksi kuitenkin todeta, että äärimmäisen harvoin, jos koskaan, ajoneuvon omistajuutta ei saada ratkaistuksi, sanoo osastonjohtaja Toni Pallaspuro.