Ylen aluetoiminta uudistuu – Pohjois-Suomeen uudenlaiset tv-uutiset

Yle uudistaa alueidensa toimintamallia ja työtapoja. Suunnitelmissa on, että Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu saavat omat alueelliset Pohjois-Suomen tv-uutiset. Aki Karjalainen nimitettiin Yle Pohjois-Suomen päälliköksi.

Pohjois-Suomi
Kaakkois-Suomen Yle uutisten tv-studio Lappeenrannassa

Yle jatkaa alueorganisaationsa toimintamallin uudistusta lisäämällä alueellisia tv-uutislähetyksiä. Suunnitelmissa on, että Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu saavat omat alueelliset tv-uutiset Pohjois-Suomeen ja vastaavasti Perämeri ja Lappi koostavat jatkossa omat alueelliset Lapin tv-uutiset.

– Muutos tarkoittaisi sitä, että keskittyisimme jatkossa Pohjois-Suomen tv-uutisissa Pohjois-Pohjanmaahan ja Kainuuseen. Lähetysten kestojen säilyessä ennallaan, tämä tarkoittaisi sitä, että lähetyksessä on jatkossa entistä enemmän sisältöä Kainuusta ja Oulusta, selittää Yle Kainuun ja Yle Oulun päällikkö Aki Karjalainen.

– Lähetyksistä voi ennakoida tulevan entistä kiinnostavampia, kun niissä käsitellään nimenomaan oman lähiympäristön asioita, hän jatkaa.

Alueelliset tv-uutiset siirtyivät tammikuussa TV1:lle, minkä jälkeen ne ovat kolminkertaistaneet katsojalukunsa. Kello 18.22 nähtävä lähetys on ollut toistuvasti Suomen toiseksi katsotuin uutislähetys. Katsojia on ollut noin 600 000.

Paikalliset tv-uutiset tuotetaan edelleen omilla alueillaan, mutta jatkossa ne lähetetään keskitetysti Tampereen Mediapoliksesta.

– Uskon tämän vaikuttavan myönteisesti sisältöön, koska meillä vapautuu käsiä lähetyksen ulosajamisesta sisällöntuotantoon. Vapautuvilla käsillä tehdään enemmän ja uudenlaista sisältöä myös verkkoon, Karjalainen toteaa.

Osaamista hyödynnetään entistä laajemmin

Ylen alueiden uudessa toimintamallissa myös päälliköiden määrä vähenee ja vastuut muuttuvat. Päällikkönimitykset julkistettiin maanantaina. Aki Karjalainen nimitettiin Yle Pohjois-Suomen päälliköksi huhtikuun lopusta lähtien.

Lähetyksistä voi ennakoida tulevan entistä kiinnostavampia, kun niissä käsitellään nimenomaan oman lähiympäristön asioita.

Aki Karjalainen

– Uudistamme alueiden johtamismallin. Se tarkoittaa sitä, että vapautuu lisää toimittajien aikaa ja toimittajia tekemään varsinaista asiaa eli alueellisia juttuja ja ohjelmia, kertoo Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja Atte Jääskeläinen.

Jatkossa suomenkielisessä aluetoiminnassa koko maassa on kymmenen päällikköä. Päälliköt vastaavat strategiasta, henkilöstöstä ja taloudesta. Yle Oulu ja Yle Kainuu jatkavat itsenäisinä toimituksina yhteisestä päälliköstä huolimatta. Alueiden keskinäistä tekemistä ja yhteistyötä kehitetään uusilla toimintatavoilla.

– Tarpeita esimerkiksi henkilöstön erikoisosaamisen osalta pystytään hyödyntämään enemmän. Kun esimerkiksi viime viikolla lähetimme Talvivaara-keskustelutilaisuuden suorana nettilähetyksenä, Oulun mediatoimittaja tuli avuksi. Vastaavasti kainuulaiset toimittajat työskentelevät vaalitöissä välillä Oulussa. Myös molempia alueita kiinnostavia sisältöjä pystytään hyödyntämään yhteisesti paremmin, Karjalainen kertoo.