1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tavallisista kodeista kaivataan lomailupaikkoja lapsille

Pohjois-Suomesta etsitään perheitä, jotka voisivat tarjota kodissaan lomanviettopaikan lapselle. Lomakotia voivat tarvita lapset, joiden perheellä ei syystä tai toisesta ole mahdollisuutta viettää lomaa yhdessä. Pelastakaa Lapset ry:n Anne Kirkonpellon mukaan Kemi-Torniossa on entuudestaan viisi lomakotia.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Pohjois-Suomesta etsitään perheitä, jotka voisivat tarjota lapsen lomanviettopaikan kodissaan tai vaikkapa perheen vapaa-ajan asunnolla. Lomakodin tarvetta on lapsilla, joiden perheellä ei ole mahdollisuutta viettää lomaa yhdessä tai perheessä voi olla muita kuormittavia tekijöitä.

Pelastakaa Lapset ry:n sosiaaliohjaaja Anne Kirkonpellon mukaan esimerkiksi Kemi-Torniossa on viisi lomakotia, joissa on lomaillut etupäässä Oulun seudun lapsia. Haku lasten lomakodiksi jatkuu maaliskuun loppuun.

Tavallista arkielämää

Kirkonpelto korostaa, että haussa on ihan tavallisia perheitä, joissa vanhemmilla olisi aikaa olla lasten kanssa.

– Lomamuistot, mitä lapset ovat kertoneet, paljastavat, että mieluisinta on ihan tavallinen arki. On kerrottu, kuinka saatiin käydä uimassa, saatiin paistaa tikun nokassa makkaraa, päästiin retkelle, meitä kuunneltiin... Kirkonpelto luettelee.

Lapselle arvokas kokemus huomioiduksi tulemisesta voi konkretisoitua arkisissa askareissa.

Mieluisinta on ihan tavallinen arki.

Anne Kirkonpelto

– Lapset kertovat, kuinka saivat vaikuttaa siihen, minkälaista pitsaa tehtiin ja mitä täytteitä siihen laitettiin. Ne ovat sellaisia hyviä kokemuksia, mitä lapsi saa elämän varrelle. Lapsi kokee olevansa arvokas, toteaa Kirkonpelto.

Valmennusta avuksi

Lomakodiksi hakeville järjestetään valmennusta, johon kuuluvat myös kotikäynnit. Lomakodin voi tarjota myös yksinasuva aikuinen tai lapseton pariskunta.

Anne Kirkonpelto painottaa, että perheessä omien asioiden pitää olla kunnossa ja vuorovaikutuksen perheenjäsenten kesken täytyy olla kunnioittava. Parisuhteen mahdollisia ongelmia ei aleta lasten perheessä ollessa selvitellä.

– On tosi tärkeää, että parisuhdekriisejä ei silloin selvitellä, kun lapsi on lomalla.

Kirkonpellon mukaan perheissä eletään arkea ja silloin välillä voi joutua kieltämään tai vanhemmat voivat olla eri mieltä asioista, mutta lapsen tulee nähdä myös sovinto.

– Ilmapiirin tulisi säilyä rakentavana, jotta lapsi näkee myös hyvää riitatilanteiden selvittämisen mallia. Pelottaa ei saa.

Hakuaikaa maaliskuun lopulle

Pelastakaa Lapset ry:n aluejohtaja Seija Matinlassi-Röntynen Oulusta kertoo, että edellisenä vuonna Pohjois-Suomen alueella oli 60 lomakodeissa käynyttä lasta. Toiminta on tähän saakka kattanut lähinnä Oulun ympäristökunnat, sillä muualla pohjoisessa kunnat ovat voineet itsekin järjestää vastaavaa toimintaa.

Pelastakaa Lapset ry:n kautta lomakodiksi mielivällä on hakuaikaa maaliskuun lopulle ja sitten aletaan miettiä sijoituksia.

Joissakin perheissä lapset ovat voineet vierailla jopa ympärivuotisesti.

Anne Kirkonpelto

– Huhti-toukokuu on sitä aikaa, jolloin lomakodin tarvitsijoita kartoitetaan ja kesäkuun alusta on moni voinut jo mennä lomalle, Matinlassi-Röntynen sanoo.

Anne Kirkonpelto kiittelee, että pohjoisesta on löytynyt ihania, pitkään toimineita lomakoteja.

– Joissakin perheissä lapset ovat voineet vierailla jopa ympärivuotisesti ja jotkut tukiperheet toimivat myös lomakoteina, Kirkonpelto kertoo.

Uusien perheiden kanssa voimavarat arvoidaan yhdessä ammattilaisten kanssa

– Joskus on jouduttu ottamaan takapakkia, mutta se on harvinaisempaa. On voitu yhdessä tuumata, että nyt ei olekaan oikea hetki alkaa tähän.

Kirkonpellon mukaan paitsi lomakodeilta, myös lomailijalta itseltään kysytään, mitä toiveita on loman suhteen.

– Sitten kun "mätsäystyö" on tehty, niin lapsen kanssa tehdään tutustumiskäynti, ja sitten voi rauhassa miettiä, haluaako paikkaan lomailemaan.

Vuonna 2014 Suomessa oli toiminnassa 275 lomakotia.