Hyppää sisältöön

Olvi keskustan olutlinjauksesta: "Eihän tässä ole järjen häivääkään"

Panimoyhtiö Olvilla pidetään keskustan linjausta keskioluen siirtämisestä Alkoihin perusteettomana. Olvin markkinointijohtajan mukaan muutos veisi vastoin keskustan tavoitteita alkoholikulttuuria huonompaan suuntaan ja heikentäisi viljantuottajien asemaa.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Panimoyhtiö Olvi on pöyristynyt keskustan vaaliohjelmaan kirjatusta linjauksesta, jonka mukaan keskiolutta ei enää pitäisi myydä kaupoissa tai kioskeissa. Olvin markkinointijohtaja Olli Heikkilä tyrmää ajatuksen täysin.

– Eihän tässä ole järjen häivääkään, Heikkilä taivastelee.

Keskusta on kertonut tavoittelevansa linjauksellaan alkoholihaittojen vähentämistä. Olvin Heikkilän mielestä perustelulle ei ole mitään pohjaa.

– Alkoholin kulutus on ollut laskussa seitsemän vuotta. Suomessa ei ole koskaan oltu kovia juomaan, ollaan korkeimmillaan oltu Euroopan keskitasoa. Mitään kansanterveydellistä perustetta tässä ei ole.

Heikkilän mukaan suomalaisten alkoholinkulutuksen jyrkkä nousu takavuosina johtuu lähinnä siitä, ettei köyhällä kansalla vielä sata vuotta sitten ollut mahdollisuuksia käyttää juuri ollenkaan alkoholia.

– Kulutus kasvoi, kunnes saavutti eurooppalaisen keskitason ja kääntyi sen jälkeen laskuun.

Panimoteollisuus sen sijaan puhuu mietojen juomien kohtuukäytön puolesta.

Oluesta elantoa maaseudulle

Ruotsissa keskiolut myydään Alkoa vastaavista Systembolageteista, mutta Olvin Heikkilä sanoo mallin toimivan huonosti. Systembolagetista ostetaan samalla käynnillä myös väkeviä ja erityisesti viiniä, ja olutta taas haetaan Tanskasta. Sama voisi toistua Suomessa.

– Tässähän varsinkin saataisiin ongelmia aikaan. Kun ihmiset menisivät Alkoon, eiväthän ne tulisi sieltä ulos pelkkä keskiolutpullo kainalossa, markkinointijohtaja ounastelee.

Heikkilä myös ihmettelee, miten juuri keskusta voi kannattaa keskioluen siirtämistä Alkoon, koska monen viljelijänkin elanto on kiinni panimoteollisuudessa.

– 20 prosenttia ohrapelloista tekee mallasohraa ja kaikista viljellyistä pelloista mallasohran tuotannossa on joka kymmenes. Jos ajatellaan sitä ohran määrää, jonka Olvi käyttää tuotannossaan vuosittain, pelkästään meidän "peltomme" ulottuisi Iisalmesta Helsinkiin asti 200 metriä leveänä, hän havainnollistaa.​