Hyppää sisältöön

Ambulanssityöntekijät auttavat nyt saattohoidossa syrjäseuduilla – turhat sairaalamatkat vähenivät

Saattohoitopotilaita pyritään hoitamaan tulevaisuudessa yhä enemmän kotioloissa. Pohjois-Karjalassa pelastuslaitoksen ensihoitajat antavat kotihoitoa saattohoidossa oleville potilaille. Rankat sairaalamatkat ovat vähentyneet.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Pohjoiskarjalaisia ensihoidon ambulanssityöntekijöitä on koulutettu viime aikoina saattohoitopotilaiden auttamiseen. Kyse on suomalaisittain ainutlaatuisesta kokeilusta, jolla pyritään vähentämään heikkokuntoisen potilaan kuljettamista kodin ja sairaalan välillä.

Ensihoitajat pystyvät hoitamaan nykyisin kovissa kivuista kärsiviä, katetrointitarpeessa olevia tai vaikkapa lihaskouristuspotilaita heidän kotonaan. Ennen potilailla oli edessään jopa usean tunnin ambulanssimatka keskussairaalaan ja takaisin.

Se ei ole ensihoitajallekaan normikeikka vaan kova paikka.

Kari Törrönen

– Ei kukaan omainen tai saattohoitopotilas halua tällaisessä rumbassa olla, vaan he haluavat sen hoidon kotiin. Niin se on kaikista paras, perustelee Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen ensihoidon kenttäjohtaja Kari Törrönen.

"Kovia paikkoja ensihoitajalle"

Uusi malli on herättänyt kiinnostusta myös muualla Suomessa, erityisesti pienemmissä kunnissa, joissa kotihoitoa ei ole saatavilla vuorokauden ympäri. Ensihoitajat eivät ole viemässä kotihoitajien työtä, vaan tarkoituksena on täydentää palveluaukkoja ilta- ja yöaikaan. Uusi työ vaatii kuitenkin tekijältään paljon.

– Meidäthän on koulutettu sellaisiksi systemaattisiksi toimijoiksi. Tehdään tietyt asiat protokollan mukaan ja sitten lähdetään nopeasti kohteesta.  Nyt yhtäkkiä siellä pitääkin pysähtyä, keskustella, jutella ja todeta, että nyt tämä teidän omainen kuolee. Se ei ole ensihoitajallekaan normikeikka vaan kova paikka.

– Lisäksi ihmisillä on väärä käsitys, että saattohoitopotilaat ovat vanhoja ihmisiä.Siellä voi olla tosi nuorikin syöpäpotilas, Törrönen lisää.

"Kaipaan kysymistä mitä teille kuuluu"

Joensuulaisella Eeva Anttosella on parin vuosikymmenen kokemus niin omaishoitamisesta kuin läheistensä saattohoidosta. Miestään kotona hoitava Anttonen toivoisi yhteiskunnalta apua arkisiin asioihin.

Omaishoitajan arjesta ei ole läheskään kaikilla päättäjillä ja oheistyöntekijöillä aavistusta.

Eeva Anttonen

– Kaipaan kotona käymistä ja kysymistä mitä teille kuuluu. Se olisi hyvin arvokasta. Jokainen päivä vie kuitenkin tätä arkitilannetta heikompaan suuntaan, kertoo Joensuun seudun omaishoitajat ja läheiset -yhdistyksen puheenjohtajanakin toimiva Anttonen.

Omaishoitajat pitävät kokeilua hyvänä, mutta toivovat lisää huomiota ja resursseja raskaalle työlleen.

– Omaishoitajan arjesta ei ole läheskään kaikilla päättäjillä ja oheistyöntekijöillä aavistusta. Se on joskus niin karua, Anttonen toteaa.

.
.