Sähköyhtiöiltä ei tasaerälaskutusta – maksuaikaa kylläkin

Siirtyminen etäluettaviin mittareihin on muuttanut sähkönkulutuksen laskutusta. Tasaerin maksettavaa kerran vuodessa tasattavaa systeemiä ei ole enää käytössä, vaan lasku perustuu reaaliaikaiseen kulutukseen. Sähköyhtiöt kuitenkin myöntävät maksuaikaa, jos sähkölämmittäjä saa yllättävän suuren laskun.

Kotimaa
Etäluettava sähkömittari.
Etäluettava sähkömittari. Yle

Etäluettaviin mittareihin siirtyminen on muuttanut sähkönkulutuksen laskutusta. Laskua ei voi enää maksaa kulutusarvioon perustuvilla tasaerillä. Yhtiöt kuitenkin myöntävät tarvittaessa maksuaikaa esimerkiksi omakotitaloa sähköllä lämmittäville.

– Energiayhtiöt sovittavat aika hövelisti näitä maksuja. Ihmiset kuitenkin ymmärtävät aika vastuullisesti sen, että he ovat yhteydessä ennen eräpäivää. Silloin siirtäminen ja maksun jakaminen on helppoa. Se toimii aika hyvin, ja energiayhtiöt näkevät sen yhtenä palvelutapana. Osinhan sähkömarkkinat velvoittavat tällaisiin ratkaisuihin, sanoo Oulun Sähkönmyynnin toimitusjohtaja Arto Sutinen.

Sähköllä taloaan lämmittävän kuukausittainen sähkölasku voi talvella nousta useisiin satoihin euroihin, kun kesällä lasku voi olla muutaman kympin.

Tyytyväisyys on tullut ensimmäisen talven jälkeen

Sutisen mukaan ihmiset eivät haikaile vanhan järjestelmän perään.

– Sellaista palautetta tulee hyvin hyvin harvoin. En edes muista, milloin on viimeksi tullut sen tyyppistä pyyntöä. Tällainen tasaerä, jossa on kerran vuodessa tasaaminen kulutetun ja arvioidun välillä, on ollut vähän sekava alunperinkin. Ensimmäisen talven jälkeen siihen ei ole haluttukaan palata.

– Tasaerään verrattuna kulutukseen perustuva laskutus on ollut ihmisille ilmeisesti järkeenkäypää, eli sitä ei ole kaivattukaan, Sutinen sanoo.

Uusi systeemi on tuonut uusia palveluja

– Uudet mittarit toivat etenkin sähköenergian puolelle paljon uusia tuotteita. Esimerkiksi spottihintaisissa tuotteissa hinta voi vaihdella jopa joka tunti, jolloin tasaerissä maksamaminen ei oikeastaan onnistu, Sutinen sanoo.

Oulun Sähkönmyynnin omistavat Oulun Energia, Haukiputaan Sähköosuuskunta, Kemin Energia Oy, Keminmaan Energia Oy, Raahen Energia Oy, Rantakairan Sähkö Oy, Tenergia Oy ja Tornion Energia Oy.

Haukiputaalla on käytössä oma laskutus. Oulun Sähkönmyynti vastaa muiden omistajien laskutuksesta.

Haukiputaan Osuuskunta ja Tornionlaakson Sähkö toimivat laskutuksen suhteen samalla tavalla kuin Oulun Sähkönmyynti. Niillä ei ole käytössä tasaerälaskutusta, mutta maksuajoissa joustetaan.