1. yle.fi
  2. Uutiset

Vapaavuori patistaa PK-yrityksiä kaupantekoon Kaakkois-Aasiaan

Kaakkois-Aasiasta voisi löytyä suomalaisille yrityksille uusi leipäpuu. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) vauhdittaa parhaillaan Manilassa suomalaisia PK-yrityksiä reippaan talouskasvun Filippiineille.

talous
Mikael Avellan tuo heijastimia Filippiineiltä Manilasta Suomeen.
Mikael Avellan on yksi harvoista suomalaisista liikemiehistä Manilassa. Hän tuottaa heijastimia Suomeen.Kirsi Crowley

Kotimaan taantuvassa taloudessa kärvistelevät yritykset eivät vielä näe Kaakkois-Aasian kasvavan talouden tuomia mahdollisuuksia. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) johdatti suomalaisia liikemiehiä verkostoitumaan Manilaan Filippiineille, jonka talous kasvaa liki seitsemän prosentin vuosivauhtia.

Mukaan saapui tusinan verran suomalaisia yrityksiä, joista suurin osa on jo alueella toimivia suuryrityksiä.

Ministeri Vapaavuori pohtii, että syy uusien yritysten poissaoloon voi löytyä parkkiintuneista toimintatavoista.

– Olemme suuryritysvaltainen maa. Meidän suuret yrityksemme ovat jo kansainvälistyneet ja pärjäävät kyllä markkinoilla. Se, mitä tarvittaisiin kovasti on kansainvälistymishakuiset pienet ja keskisuuret yritykset, jotka lähtisivät vähän rohkeammin maailmalle luottaen itseensä. Meillä pienet ja keskisuuret yritykset ovat yleensä kansainvälistyneet suuryritysten kautta osana alihankintaketjua. Siinä on varmaan sekä henkisiä kynnyksiä että liiketoiminnallisia kynnyksiä. Vapaavuori arvioi Ylelle Manilassa.

Heijastimia Suomeen Manilasta

Manilaan yhdeksän vuotta sitten asettunut yrittäjä Mikael Avellan on yksi muutamasta kymmenestä Filippiineillä toimivasta suomalaisesta liikemiehestä. Hän valmistaa suuren osan Suomeen tuoduista heijastimista tehtaassaan kaupungin laidalla.

– Työvoima on yksi erittäin tärkeä syy, miksi mekin olemme täällä ja pystymme pärjäämään kilpailussa muun muassa virolaisia kilpailijoitamme vastaan heijastinmarkkinoilla. Avellan sanoo.

Avellan on laajentamassa toimintaansa aurinkoenergian tarjoamiseen. Hän ennustaa keskiluokan ja asuntorakentamisen kasvun lisäävän aurinkopaneelien kysyntää.

Suomalaisvaltuuskunta Filippiineillä ja Myanmarissa

Ministeri Vapaavuori uskoo, että Kaakkois-Aasia nousee merkittäväksi talousalueeksi. Tällä reissulla yritykset vierailivat Myanmarissa ja Filippiineillä. Manilassa Vapaavuori tapasi kauppa- ja ulkoministerit.

– On selvää, että koko maailman talouden kasvudynamo on täällä Kaakkois-Aasiassa, ja silloin suomalaisten pitäisi osata olla täällä aktiivisemmin ja enemmän.

Kauppa Filippiineille vähäistä

Suomen kauppa Filippiineille on vaatimatonta. Vienti ja tuonti ylittävät reilusti sata miljoonaa euroa, mutta läsnä maassa on vain joitain kymmeniä suomalaisyrityksiä.

Sadan miljoonan asukkaan maan talouskasvu perustuu yksityiseen kulutukseen. Keskiluokka kasvaa ja sen myötä muun muassa rakentaminen on ripeää.

Vapaavuoren mukana Manilaan tuli työvoimaa rekrytoivan Opteam Oy:n omistaja Mika Eskola. Hän toivoi ministeriltä apua oikeuteen joutuneessa kiistassa työvoiman rekrytoinnissa.

Eskola uskoo tilanteen selviävän ja vastoinkäymisistä huolimatta näkee Filippiinit merkittävänä kohteena työvoiman rekrytoinnille. Joka kymmenes filippiiniläinen työskentelee ulkomailla siirtotyöläisenä.

Vaikka Opteam on toiminut Filippiineillä jo usean vuoden ajan, Eskola sanoo, että toiminta on vasta pilottiasteella. Yritys on tuonut Suomeen 76 hoitajaa ja 90 kokkia.

– Pelkkä matematiikka osoittaa, että Suomessa ei pärjätä omin voimin. Ikääntyvä, hoitoa tarvitseva väestö lisääntyy. Eläkkeelle jääviä korvaamaan tarvitaan tuhansia. Filippiineillä on työvoimaa yli oman tarpeen ja täällä on hyvät yliopistot. Mika Eskola sanoo.

Uusiutuvan energian mahdollisuuksia

Ministeri Vapaavuoren matkaan Kaakkois-Aasiaan lähti myös aurinkoenergiaa tarjoava lahtelainen Nocart. Teknologiajohtaja Tommi Luostarinen näkee uusiutuvalle energialle suuret mahdollisuudet Kaakkois-Aasiassa ja Afrikassa.

– Suomessa uusiutuva energia nähdään vihreinä arvoina. Kehittyvillä markkinoilla se nähdään taloudellisena vaihtoehtona. Luostarinen sanoo.

Filippiineillä sähkö on yli tuplasti kalliimpaa kuin Suomessa. Luostarinen sanoo, että esimerkiksi Nigeriassa uusiutuva energia on halvempi vaihtoehto kuin yleisesti käytetty dieselgeneraattori.

Nocart näkee sähköistämättömät alueet mahdollisuutena.

– Tulimme katsomaan uusiutuvan energian mahdollisuuksia. Todettiin, että ne ovat hyvät, koska täällä on paljon sähköistämättömiä alueita.

Nocart valmistaa tonnin painoisia uusiutuvaa energiaa käyttäviä sähkökaappeja, jotka muodostavat sähkönkäyttäjälle oman saarekeverkon.

Lahtelaisyrityksen toimintaedellytyksiä parantaa paitsi Filippiineillä ympäri vuoden paistava aurinko, myös vilkas rakentaminen. Filippiinien keskiluokalle rakennetaan jatkuvasti uusia asuntoja.

Suomalaisyritykset jälkijunassa

Opteamin Mika Eskola pitää suomalaisten suuntautumista Kaakkois-Aasiaan hitaana.

– Filippiineille Suomi on todennäköisesti viimeinen tulija. Jos Filippiinit jatkaa nykyistä kasvuaan, se on muutamassa vuosikymmenessä mahtimaa. Eskola arvioi.

Korruptio riesana

Filippiinit ei suinkaan ole helppo toimintakenttä. Maata vaivaa korruptio, ja iso osa taloudesta on pienen eliitin käsissä. Euroopan vaimeisiin talousaikoihin verrattuna Kaakkois-Aasian satojen miljoonien kuluttajien markkinat tarjoavat kuitenkin tilaisuuksia, uskoo ministeri Jan Vapaavuori.

– Luulen, että Venäjän tilanteen ja siihen liittyvien sanktioiden hyvä puoli on se, että monet suomalaiset elintarvikealan yrityksetkin ovat ylipäänsä lähteneet miettimään uudella tavalla vientimarkkinoita eri puolilla maailmaa. Yksi Suomen talouden ehkä pitkäaikainen heikkous on ollut se, että kuluttajamarkkinoilla meillä on ollut hyvin vähän aidosti kansainvälisiä isoja yrityksiä. Ei taida Nokian kännyköiden ohella olla monia hittituotteita, joita taas ruotsalaisilla ja muilla Pohjoismailla on aika paljon.

Kirsi Crowley, Manila, Filippiinit

Lue seuraavaksi