1. yle.fi
  2. Uutiset

Liiskautuneet puput hurmaavat – taiteilija ei kauan pysynyt salassa

Kymmenet puihin ja talon seiniin mäjähtäneet lumesta muovatut pupujussit ovat saaneet jyväskyläiset kaduntallaajat myhäilemään. Ja internetin etusivuksi itseään tituleeraava reddit.com –sivusto nosti salaperäisen kaupunkitaidetempauksen maailman nettijuttujen ykköspostaukseksi perjantaina.

Kotimaan uutiset
Minna mielii pupujussien lisäksi tehdä lumikissoja.
Minna mielii pupujussien lisäksi tehdä lumikissoja.Arvo Vuorela / Yle

Sarjakuvatyylisiä liiskautuneita pupuja luonut sissitaiteilija halusi pysyä anonyyminä, mutta kuinka ollakaan – sosiaalisen median aina valppaat salapoliisit saivat taiteilijan selville. Ja taisipa moni tunnistaa kaupungilla pupuja nopeaan tahtiin urakoineen henkilön.

Jyväskyläläinen Minna Koponen sai pupuidean päähänsä pari vuotta sitten Helsingissä. Kaupunkitila piristyi silloin ensi kertaa muutamilla liiskapupuilla. Niistä Minna käyttää nimitystä Crash Test Bunnies. Nimi viittaa autojen turvallisuuskokeissa käytettyihin Crash test Dummies -testinukkeihin. Niillekin käy kolaritesteissä yhtä huonosti, kuin pupujusseiille törmätessään puihin tai seiniin.

Teen mielelläni yhteen paikkaan monia.

Minna Koponen

Minna Koponen on opiskellut muotoiluakatemiassa Kuopiossa ja valmistunut valokuvaajaksi Jyväskylässä. Perjantain ja lauantain puputempauksen taktiikkaan kuului tehdä kymmeniä pupuja nopsasti eri puolille kaupunkia ja kuvata ne Facebook –ryhmään.

– Pupujen kokonaismäärää en ole laskenut, valokuvia otin muutamia kymmeniä, teen mielelläni yhteen paikkaan monia, se on tehokas keino, kertoo Koponen Yle Radio Keski-Suomen haastattelussa.

Tämä pupujussi pääsi lähimmäksi kaupungintaloa.
Puistokadulla pupujussit ovat mäjähtäneet joukolla vanhoihin puihin.

Ihmiset halailivat taiteilijaa

Koposen missiona oli piristää kaupunkitilaa ja ihmisten arkea ja siinä hän onnistui hyvin.

– Tosi hyvää palautetta olen saanut, ihmiset on tullut halaamaan kaupungilla, valokuvaamaan, kiittelemään kädestä pitäen ja paljon on tullut kommentteja, että onpa tosi piristävää ja ihanaa. Netistä löytyy jo postauksia, että muutkin ovat alkaneet tehdä pupuja, listaa Koponen.

Yllättävä lumitaide on Koposen mukaan iskenyt suomalaisten mustan huumorin suoneen.

Kissoja olisi hauska tehdä.

Minna Koponen

– Kyllähän taide saa olla hauskaakin ja piristää ihmisten arkea, ei sen tarvitse aina roikkua tiukkapipoisesti galleriassa, linjaa Koponen.

Lumijäniksiä Minna Koponen tehtaili nopeaan tahtiin muun muassa Puistokadulle ja Kirkkopuistoon. Uusia tempauksia on luvassa.

– Odottelen kovasti suojakelejä, loppukuussa suuntaan Helsinkiin ja ehkä muuallekin Suomeen. Pupujen lisäksi voisi tehdä muita eläinhahmoja, kissoja olisi hauska tehdä.

Lumi on luomua graffitimateriaalia

Koposen mukaan harmaata kaupunkiympäristöä tulee piristää yllättävillä väreillä ja muodoilla. Lumi materiaalina on graffitimaaleja luomumpaa, joten vartijatkaan eivät ole sissitaiteilijaa pysäyttäneet.

Omalla Facebook –sivulla lauantaina Minna Koponen kiteytti saamaansa vastaanottoa:

Puputyttöä on tultu viikonlopun aikana kesken kaiken halaamaan, kiittämään kädestä pitäen, huudettu parvekkeelta kahville, raahattu kadulta haastatteluun, tungettu väkisin käteen kolikoita ja pyydetty kaverikuvaan chileläisten turistien kanssa. Puput rulaa!

Tämä pupujussi pääsi lähimmäksi kaupungintaloa.
Tämä pupujussi pääsi lähimmäksi kaupungintaloa.Arvo Vuorela / Yle

Hitti myös maailmalla

Reddit –nettisivustolla Koposen jänikset kohosivat toviksi ykköspostaukseksi perjantaina. Samaisen sivuston kautta jokin aika sitten maailman maineeseen ja Hollywoodiin ponkaisi YouTube -videoillaan ”Kielinainen” Sara Maria Forsberg.

Käyttäjät kommentoivat sivustolle jaettuja Koposen pupukuvia vuolaasti:

”That’s freaking adorable!”, ”Every time I hear about Finland it’s something awesome happening there”, ”Looks like Banksy is bangin someone in your home town”.

Reddit on sosiaalinen verkkosivusto, jossa käyttäjät jakavat linkkejä kiinnostaviin verkkosivustoihin. Käyttäjät voivat vapaasti äänestää ja keskustella kiinnostavista linkeistä ja artikkeleista.

Sivusto näyttää linkkejä, jotka sillä hetkellä saavat runsaasti positiivisia ääniä. Linkit ja keskustelut jakautuvat aiheiden mukaan "subreddit"-osioihin. Niitä käyttäjät voivat itse perustaa. Kaikki kiinnostavat artikkelit kelpaavat Redditiin, eikä niiden tarvitse olla uusia. Sivusto on varsin niukka; esimerkiksi keskusteluissa ei käytetä ollenkaan viestien allekirjoituksia.

Minna Koposta Yle Keski-Suomelle haastatteli Heli Kaski.

Lue seuraavaksi