Nuuska syrjäytti tupakan – takavarikkoja pohjoisen peruskouluissa

Nuuskaa takavarikoidaan yläkoululaisilta yhä useammin. Rovaniemeläisen Ounasvaaran peruskoulun rehtori kertoo, että tavaroiden tarkastuksia tehdään heidän koulussaan kuukausittain, usein nuuskaepäilyn vuoksi. Kari Ollilan mukaan myös esimerkiksi Kempeleessä on havaittu, että nuuska on nuorison keskuudessa suositumpaa kuin tupakka.

Kotimaa
Koulurepussa oleva aukko mp3-soittimen kuulokkeille.
Rovaniemellä Ounasvaaran peruskoulussa oppilaat ovat kiltisti antaneet tarkastaa reppunsa, jos se on nähty tarpeelliseksi. Rehtori Kari Ollilaa haastattelee Hanna Holopainen. Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Perusopetuslaki muuttui vuosi sitten tammikuussa niin, että oppilaiden tavaroita voidaan tarkastaa ja takavarikoida. Kyseessä on oltava kielletty aine tai opetusta häiritsevä esine.

Ounasvaaran peruskoulun rehtori Kari Ollila kertoo, että heidän koulussaan takavarikoidaan etenkin nuuskaa.

– Pahimmassa tapauksessa asia on edennyt koulupoliisitasolle, siellä asiaa on käsitelty. Näitä on yksittäisiä, muutama tapaus viimeisen kahden vuoden aikana. Ne ovat liittyneet nuuskan käyttöön ja välittämiseen.

Ollilan mukaan takavarikkoja tehdään myös muissa Pohjois-Suomen kouluissa. Kempeleläisessä suurkoulussa tupakka ei ole enää muodissa, vaan tilalle on tullut nuuska.

Lain mukaan myös kännykän käytön rajoittaminen oppitunnin aikana on mahdollista. Ounasvaaran peruskoulussa kännykät otetaan pois vain koetilanteen ajaksi.

– Vain pieni osa meidän reilusta 600 oppilaasta häiritsee mobiililaitteella oppituntia. Kyllä oppilaat osaavat asiallisen käytön laitteiden suhteen, Ollila kehuu.

Jälki-istunnot kasvatuskeskusteluja

Ollilan mukaan kurinpitoon liittyvistä tilanteista on tähän asti selvitty keskustelemalla. Lakiin niin ikään lisättyä voimakeinon käyttöä ei ole tarvittu. Oppilaat ovat antaneet tarkastaa reppunsa ja taskunsa ongelmitta, jos epäily esimerkiksi kielletystä tavarasta on herännyt.

– Lakia on tutkittu tarkkaan ja mitään suurta muutosta ei ole tarvinnut ottaa käyttöön. Yleensä näistä tilanteista on päästy keskustelemalla kaikkia tyydyttävään ratkaisuun. Ettei ole tämmöisiin voimakeinoihin ja poisottamisiin tarvinnut mennä.

Jälki-istunnot ovat nyt muuttuneet Kari Ollilan mukaan nyt pääosin kasvatuskeskusteluiksi.