1. yle.fi
  2. Uutiset

Kreikka vaatii Saksalta korvauksia II maailmansodasta – summa kattaisi puolet veloista

Natsi-Saksan verinen miehitys ja natsien vaatima koroton suurlaina ovat korvaamatta, muistuttaa pääministeri Alexis Tsipras. Saksan mielestä sodan aikaiset asiat on käsitelty loppuun.

Ulkomaat
Kreikan hallituksen jäsenet osoittivat suosiotaan pääministeri Alexis Tsipraksen
Kreikan hallituksen jäsenet osoittivat suosiotaan pääministeri Alexis Tsipraksen (oik.) puheen jälkeen parlamentissa 8. helmikuuta.Alexandros Vlachos / EPA

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras edellyttää Saksalta sotakorvauksia Kreikan kärsimistä tuhoista sekä natsien pakkolainan hyvittämistä. Hänen mukaansa Kreikalla on suorastaan velvollisuus vaatia toisen maailmansodan aikaisten menetysten korvaamista.

– Se on Kreikan moraalinen velvollisuus kansalaisilleen, historialle, kaikille Euroopan kansoille, jotka taistelivat natseja vastaan ja antoivat verensä, Tsipras sanoi puheessaan parlamentille.

Tsipras ei ole ensimmäinen Kreikan johtajista, joka ottaa asian esille. Samaa sanoi viime keväänä presidentti Karolos Papoulias virkaveljelleen Joachim Gauckille tämän Kreikan-vierailulla.

Gauck vastasi tuolloin, että kreikkalaiset natsien uhrit saivat korvauksia Länsi-Saksalta 1960-luvulla, ja asia oli sillä selvä. Tsiprasin odotetaan saavan yhtä tiukan kieltävän vastauksen.

Korvaukset olivat esillä jo vaalikampanjassa

Natsi-Saksa miehitti Kreikkaa neljä vuotta. Miehitystä ankarasti vastustaneet kreikkalaiset saivat tuta natsijoukkojen vihan. Miehitys oli Euroopan verisimpiä. Satojen tuhansien kreikkalaisten arvioidaan kuolleen joko sotilaiden tappamina tai nälkään ja tauteihin. Kreikan juutalaisista tapettiin 65 000.

Natsi-Saksa vaati Kreikalta myös rahaa. Kolmannelle valtakunnalle jouduttiin antamaan 476 miljoonan tuolloisen saksanmarkan arvoinen koroton laina. Se romahdutti Kreikan talouden lopullisesti. Kreikkalaiset arvioivat, että nykyrahassa summa riittäisi kattamaan puolet Kreikan valtion veloista.

Tsipras korosti vaalikampanjassaan, ettei hän jätä asiaa sikseen.

Sodan loputtua Yhdysvallat, joka oli huolissaan kommunistien menestyksestä Kreikan sisällissodassa, pyysi Kreikan hallitusta luopumaan takaisinmaksuvaateesta, kunnes rauhansopimus olisi solmittu. Yhdysvaltain talousapua tarvinnut Kreikka suostui. Lopulta Saksa selvisi maksamatta lainaa lainkaan.

Viimeisen pisteen pani sopimus, jonka Länsi-Saksa ja DDR solmivat toisen maailmansodan läntisen liittouman kanssa hieman ennen Saksojen yhdistymistä. Sopimuksen mukaan toisen maailmansodan aikaiset asiat olivat loppuun käsitellyt. Saksan mielestä se tarkoitti myös velkoja.

Myös Kreikka hyväksyi tuon sopimuksen, mutta monet ovat kyseenalaistaneet sen pätevyyden, ellei laillisesti, niin ainakin moraalisesti. Tsipras korosti vaalikampanjassaan, ettei hän jätä asiaa sikseen.

Lue seuraavaksi