1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puolueet eivät innostu keskustan olutlinjauksesta – "Aamukahvit väärään kurkkuun"

Keskusta rajoittaisi kaupassa myytävien oluiden alkoholipitoisuuden enimmillään 3,7 prosenttiin. Perussuomalaisten Riikka Slunga-Poutsalo ja kokoomuksen Jaana Pelkonen torjuvat ajatuksen. SDP:kään ei ole tällä hetkellä laimentamassa olutta.

Kotimaan uutiset
Oluttölkkejä kaupan hyllyssä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoo saaneensa aamukahvit väärään kurkkuun luettuaan keskustan olutlinjauksesta.

– Kyllä tässä ollaan menossa niin takaisinpäin ja taantuman aikaan tämmöisillä avauksilla, että ei voi kuin ihmetellä.

Slunga-Poutsalon mukaan nyt pitäisi ennemminkin miettiä muun muassa sitä, mistä saadaan verotuloja Suomeen ja miten saadaan holhousyhteiskunta purettua.

– Tämä on kyllä tosi merkillinen avaus.

Pelkonen: Lisäsääntely myrkkyä taloudelle

Kokoomuksen kansanedustajan Jaana Pelkosen mukaan keskustan ehdotus vaikuttaisi välittömästi kaupan alan työllisyyteen, panimoteollisuuden kannattavuuteen ja Viron viinarallin kiihtymiseen entisestään.

– Tällaisessa vaikeassa taloustilanteessa kaikki työllisyyteen vaikuttava lisäsääntely on myrkkyä Suomen taloudelle.

Pelkonen sanoo ymmmärtävänsä huolen alkoholinkäytöstä, mutta hänen mukaansa keskustan keinot eivät ole oikeita.

– Kyse on kulttuurista, tiedosta ja asenteista.

SDP: Emme ole laimentamassa olutta

Demarileirissä kieli on keskempänä suuta, ovathan alkoholiasioista viime vuodet vastanneet demariministerit ajoittain myötäilleet oluenlantrausta.

– Ministerin tehtävään kuuluu katsoa kaikki ne mahdolliset toimenpiteet, joilla asiaan voitaisiin puuttua. Silloin tällainenkin ajatus on ollut esillä, mutta se ei tämän hallituksen aikana etene, eli emme ole laimentamassa olutta, sanoo SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen.

Paananen ei usko, että se olisi tällä hetkellä oikea tie.

– En henkilökohtaisesti usko, että tällaisella yhdellä yksittäisellä toimenpiteellä saadaan alkoholin haittavaikutuksia miedonnettua, vaan se vaatii isomman patteriston ja sen, että kansalaisten enemmistö allekirjoittaa ne toimenpiteet.

Paanasen mukaan muutoin tilanne voisi johtaa siihen, että olutta tuodaan lisää muualta.

Lue seuraavaksi