1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Missä Alko on kauimpana? Lapissa keskioluen perässä saisi ajaa muutamia kymmeniä kilometrejä

Keskustan on kerrottu olevan valmis poistamaan keskioluen tavallisten kauppojen, kioskien ja huoltamojen hyllyiltä. Niitä saisi vastedes Alkoista. Alkosta kerrotaan, ettei yhtiöllä ole käytössään tarkkaa tilastoa siitä, mistä päin Suomea on pisin matka lähimpään Alkoon.

Kotimaan uutiset
Alko
Yle

Keskusta rajoittaisi kaupassa myytävien oluiden alkoholipitoisuuden enimmillään 3,7 prosenttiin, tiedotusvälineet kertoivat maanantaina.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että puolue olisi valmis poistamaan keskioluen kauppojen, kioskien ja huoltamojen hyllyiltä. Muutos olisi suuri: tällä hetkellä lähes kaikki keskiolut myydään vähittäiskaupoissa ja nelosolut Alkossa, Yle uutisoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta lainaten.

Yle kysyi Alkolta, mistä päin Suomea on pisin matka lähimpään Alkoon – eli millä paikkakunnalla keskioluensa joutuisi hakemaan kauimpaa.

Alkon palvelujohtaja Kari Pennanen vastaa Ylelle sähköpostitse, että yhtiöllä ei ole käytössään tarkkaa tilastointia, mutta hän arvioi, että pisimmät välimatkat ovat harvaan asutuilla alueilla Pohjois- ja Itä-Suomessa sekä Kainuussa.

"Tämä pätee kaikkiin palveluihin, myös Alkon palveluihin", hän kirjoittaa.

Alkon myymälöiden sijainnit käyvät ilmi sekä Alkon omilla nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun) että hakukoneyhtiö Googlen karttapalvelussa Google Mapsissa (siirryt toiseen palveluun). Eri paikkakuntien ja lähimpien Alkojen välimatkoja vertailemalla ilmenee, että esimerkiksi Sodankylästä saa ajaa Nelostietä puolitoista tuntia ennen seuraavaa Alkoa eli Saariselän Alkoa Inarissa.

Myös Rovaniemellä Lohinivan kylältä on lähimpään Alkon tilauspalvelupisteeseen matkaa lähes 50 kilometriä.

Pennanen toteaa Ylelle, että Alkon tavoitteena on löytää asiakkaidensa kannalta paras liikepaikka. Tässä tärkein kriteeri on sijainti. Muita kriteerejä ovat muun muassa logistiikan sujuvuus, turvallisuus ja terveen kilpailun ohjelman suuntaviivat.

Pennasen mukaan Alko tarkastelee liikepaikkojensa muutostarpeita säännöllisesti, kysynnän ja asiakasvirtojen muutosten vuoksi. "Alkon nykyinen palveluverkosto pohjautuu nykyisiin asiakasvirtoihin ja volyymeihin. Mikäli olosuhteissa tapahtuu muutoksia, verkostoa kehitetään asiakastarpeiden mukaisesti", hän kertoo.

Lue seuraavaksi