1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

Laittomat tietovuodot voivat sataa lopulta verottajan laariin

Verottaja toimi apulaisoikeusasiamiehen mielestä laittomasti, kun se aikaili LGT-pankista vuodettujen asiakirjojen tutkinnassa epäselvän juridisen tilanteen vuoksi. Nyt hallinto-oikeus ja eduskunta ovat linjanneet, että verottaja saa jatkossa käyttää vuodettuja dokumentteja, vaikka ne olisi alun perin hankittu laittomasti.

Liechtensteinilaisesta LGT-pankista vuodettiin salaisia asiakirjoja 2008. Tietovuoto paljasti, että myös nimekkäitä suomalaisia kuten nyt jo edesmennyt vuorineuvos Casimir Ehrnrooth olivat kiertäneet veroja Liechtenstein kautta. Kuva: Eddy Risch / EPA

– Masennuin ja vihastuin, kun näin mitä pankissa tapahtui. Luxemburgin ja Sveitsin kaltaiset veroparatiisit elävät muiden maiden kustannuksella, sanoo HSBC-pankin salaisia asiakirjoja varastanut Hervé Falciani motiiveistaan tänään maanantaina A-studiossa.

Falciani antoi tietonsa sittemmin Ranskan veroviranomaisille. Tiedot päätyivät myöhemmin myös ranskalaiselle Le Monde -lehdelle, joka jakoi ne Kansainvälisen tutkivien toimittajien verkoston ICIJ:n kanssa. Tätä Swiss Leaks -aineistoa ovat Suomessa tutkineet ICIJ:n kanssa yhteistyötä tekevät A-studio ja MOT.

Suomen verohallinto ei sen sijaan ole pyynnöistään huolimatta saanut Falcianin aineistoa, kertoo Verohallinnon johtava lakimies Matti Merisalo.

– Kyllä niillä voi olla suurinkin merkityksensä, arvioi Merisalo vuotojen yleistä merkitystä A-studion haastattelussa.

Verottaja toimi lainvastaisesti

Suuret tietovuodot ovat viime vuosina alkaneet murtaa veroparatiisien muureja. Vuonna 2008 Verohallinto saikin käsiinsä toisen vuodon, kun liechtensteinilaisesta LGT-pankista oli vuodettu salaisia asiakirjoja.

Asiakirjat paljastivat, miten pankki auttoi asiakkaitaan välttelemään veroja. Asiakkaiden joukossa oli myös 17 suomalaista, joilla oli pankissa jemmassa noin 60 miljoonaa euroa varoja.

Asian tutkiminen meni Verohallinnossa kuitenkin niin pahasti poskelleen, että eduskunnan apulaisoikeusasiamies päätti vuonna 2013 ottaa verottajan toimet tarkempaan syynniin. Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin ratkaisu saatiin joulukuussa.

Ratkaisun mukaan  "Verohallinto oli kohdellut sijoittajia eri tavoin kuin muita verovelvollisia. Se ei siten täyttänyt velvollisuuttaan edistää oikeaa ja yhdenmukaista verotusta". Verottajan toiminnassa oli niin paljon puutteita, että apulaisoikeusasiamies piti Verohallinnon menettelyä lainvastaisena.

– Ensinnäkin näissä asioissa määrättiin tavanomaista lievempiä veronkorotuksia, vaikka kyse oli pitkäaikaisista ja hyvin poikkeuksellisista järjestelyistä verojen välttämiseksi, Sakslin sanoo A-studion haastattelussa.

Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisussa painoi myös se, että Verohallinto ei vienyt kuin yhden tapauksista poliisin arvioitavaksi ja aikaili miltei puolitoista vuotta, ennen kuin aloitti virallisen tutkinnan.

Saako varastettuja tietoja käyttää

Verottaja puoltaa menettelyään sillä, että LGT-pankin aineisto oli alunperin varastettu pankista laittomasti. Oli siis epäselvää, miten asiakirjoja voi käyttää verotuksessa tai poliisitutkinnassa. Epäselvyyttä oli myös siitä, miten niin sanottua kaksoisrangaistuksen kieltoa tulisi tulkita. 

– Minun mielestäni se (lainvastaisuus) on kovin voimakas ilmaisu tässä asiassa. Täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että tapaukseen liittyy erinäisiä juridisia tulkinnanvaraisuuksia tietojen käytön suhteen ja sen suhteen, onko näyttö riittävä, kommentoi Verohallinon johtava lakimies Matti Merisalo apulaisoikeusasiamiehen ratkaisua.

LGT-pankin asiakkaiden verottajaa kiinnostava lisätty tuotto vaihteli joissakin tapauksissa sadoista tuhansista euroista miljoonaan, mutta veronkorotukset olivat vain 10 000 eurosta 20 000 euroon.

– Veronkorotukset jäivät kyllä liian alhaisiksi. Olisi pitänyt olla korkeammat. Mutta on kuitenkin samalla todettava, että verotus toimitettiin, veroille laskettiin viivästyskorkoja ja laitettiin veronkorotukset, vaikka ne eivät sitten olleet ihan riittävän suuret, Merisalo sanoo.

Nyt sekä hallinto-oikeus että eduskunta ovat linjanneet, että verottaja saa hyödyntää vuodettuja dokumentteja, vaikka vuotaja olisi alunperin hankkinut ne rikollisella tavalla.

Lisää Falcianin ajatuksista ja veroparatiiseihin liittyvien tietovuotojen yhteiskunnalisesta merkityksestä illan A-studiossa 9.2. kello 21.