Kehitysvammainen Päivi leipoo korvapuustit ja voisilmäpullat kahvilan asiakkaille: "Ilman työtä elämä olisi tylsää"

Kehitysvammaliiton mukaan vain murto-osa työtä tekevistä kehitysvammaisista on tavallisissa palkkatöissä. Päivi Helenius on kehitysvammainen. Hän kokkaa, leipoo ja siivoaa avotyössään kahvilassa.

Kuva: Yle / Ville Pisto

42-vuotiaan Päivi Heleniuksen kädet naputtavat pöytää hänen innostuessaan keskustelemaan koulu- ja ammattikouluvuosista. Käsillään tummatukkainen nainen on myös tottunut tekemään töitä, aina 18-vuotiaasta lähtien.

Kouvolan kauppakeskus Valtarissa sijaitsevassa Helmi Fresh -kahvilassa Helenius on ollut töissä lokakuusta 2014 lähtien.

Muista työntekijöistä Heleniuksen erottaa se, että hän on kehitysvammainen. 

– Sillä tavalla, että osaan asioita samalla tavalla kuin normaalit ihmiset. Käden taitoja ja semmoista kaikkea, hän luonnehtii.

Kahvilassa työskentelee pääsääntöisesti kuntayhtymä Carean sosiaalipalveluiden työtoiminnan asiakkaita.

Maanantaina Heleniuksen päivä alkaa voisilmäpullien, korvapuustien, mokkapalojen ja kinkkupiirakoiden leipomisella. Iltapäivällä Helenius tiskaa astiat ja kuuraa lounasravintola-kahvilan lattiat.

– Minä olen aina ollut sellainen kiltti ja nöyrä ihminen. Opiskeluaikanakaan en jäänyt yhtään jälkeen.

Salkkarit on paras tv-ohjelma

Vapaa-ajallaan Helenius tekee käsitöitä ja piirtää. Hän myös käy ulkona, kuuntelee radiota ja katsoo televioita, erityisesti Salattuja elämiä. Ilman työntekoa elämää olisi kuitenkin vaikea kuvitella.

– Aika tylsää, toteaa Helenius ykskantaan.

Kaikki työpaikat eivät ole olleet mieleisiä. Eräässä aiemmassa työssä Helenius teki ulkotöitä miesporukassa.

– En tykännyt olla ulkotöissä yhtään. Ne keskustelut ovat niin erilaisia. Eivät olleet sellaisia, joita naisen korva tykkää kuunnella. Pakko oli löytää sisätöitä.

Murto-osa kehitysvammaisista palkkatöissä

Kehitysvammaliiton mukaan kehitysvammaisia on Suomessa noin 40 000, mutta vain noin 400–500 tekee tavallista palkkatyötä. Paras tilanne on Helsingissä ja Vantaalla. Kymenlaaksossa, johon Kouvola kuuluu, kehitysvammaisia on tavallisissa palkkatöissä vain muutamia.

Potentiaalisia sen sijaan löytyisi huomattavasti enemmän. Kymenlaaksosta 70–80, koko maasta noin 3 000.

– Kunnan tahtotila on kaikkein tärkein kehitysvammaisten työllistymisen kannalta, sanoo Kehitysvammaliiton tutkimuspäällikkö Hannu Vesala.

Monessa kunnassa suositaan avotyötä tavallisen palkkatyön kustannuksella. Avotyössä kehitysvammaiselle ihmiselle maksetaan työosuusrahaa, eikä se vaikuta eläkkeeseen toisin kuin tavallinen palkkatyö. Myös Päivi Helenius on avotyössä kahvilassa.

Valttina osa-aikatyö

Hannu Vesalan mukaan kehitysvammaisten valttikorttina työmarkkinoilla on osa-aikatyö. Työnantajat saavat heitä myös sellaisiin tehtäviin, jotka eivät "tavallisia" työntekijöitä liiemmin kiinnosta. Silti Vesala arvioi, että työnantajilla on edelleen ennakkoluuloja.

– Arvellaan, että työ- tai sosiaaliset taidot eivät välttämättä riitä. Tai etteivät kehitysvammaiset osaa työelämän pelisääntöjä. Myönteisempään ollaan kuitenkin menty.

Päivi Helenius kertoo, ettei ole ennakkoluuloihin juurikaan törmännyt.

– Voihan niitä olla, mutta en minä niitä oikein päältä päin pääse erottamaan. Ajatuksia ei pysty lukemaan.

Helmi Fresh -kahvilan kanttiininhoitaja Kirsi Hietanen sanoo Päivi Heleniuksen sopeutuneen todella hyvin ravintola-kahvilan kiireiseen työtahtiin. Hietasen mukaan kehitysvammaiset ovat todella hyviä työntekijöitä, vaikka välillä heilläkin saattaa olla huonoja päiviä.

– Parempia ei voisi olla. He haluavat tehdä töitä. Jos tulee hiljainen hetki, niin kysytään, että mitä me voitaisiin tehdä.