Itseleivottuakin pullaa voi pakastaa ennen paistamista - kun vaan tietää miten

Kiireinen kotileipuri loihtii pullantuoksua kotiin kaupan raakapakasteilla. Jos omassa pakastimessa on tilaa, voi itseleivottuakin pullaa pakastaa raakana ja nostaa sitten uunin kautta kahvipöytään. Tuorehiivalla ja kuivahiivalla on kannattajansa, mutta molempien käytössä oikea nesteen lämpötila on tärkeä.

Pullat uunissa. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Kotiin saa pullantuoksua ja kahvipöytään tuoretta pullaa, kun kaupassa poikkeaa pakastealtaalla. Suomalaiskaupoissa myydään monenlaisia raakapakasteita kiireisten leipureiden pelastukseksi, mutta harva tietää, että myös itsetehty pulla taipuu raakapakastettavaksi. Kun vaan tietää miten.

– Raakapakasteet valmistetaan yleensä ihan samoin kuin tehtäisiin heti leivottavia. Hiivaa vain käytetään pikkuisen enemmän, sillä yleensä pakastamisen ja kohoamisen aikana sitä tuhoutuu vähän (tavallista) enemmän, sanoo ProAgria Etelä-Pohjanmaan ruoka-asiantuntija Asta Asunmaa.

Jos vaan on tilaa pakastimessa

Itseleivottua pullaa voi pakastaa, mutta tilaa se vie pakasteesta jonkin verran.

– Kohotuksen jälkeen, kun pitäisi alkaa paistaa, laitetaankin pullat vieri vieressä pakastimeen niin, että ne eivät kosketa toisiinsa. Ja kun pullat ovat jäätyneet, ne voi laittaa vaikka pusseihin ja sitten käyttää samalla tavalla kuin kaupankin raakapakasteet, Asta Asunmaa sanoo.

Esimerkiksi sämpylät voi Asunmaan mukaan laittaa suoraan pakasteesta uuniin, korvapuustien kanssa pitääkin sitten malttaa hiukan odotella.

– Jos tekee korvapuusteja, ne kannattaa kohottaa ensin melkein valmiiksi ja sitten pakastaa. Kun ne sitten ottaa pakkasesta, ei laitakaan paistumaan heti, vaan antaa pikkuisen sulaa ja sitten voitelee, sokeroi sekä laittaa paistumaan. 

– Jos siis on tilaa pakastimessa ja haluaa itseleivottua sekä vastapaistettua, niin se onnistuu kyllä, mutta kannattaa kokeilla ainakin kerran ennen kuin ne vieraat on kutsuttu, Asta Asunmaa hymyilee.

Hiiva ei tykkää liian kuumasta eikä liian kylmästä

Asta Asunmaan mukaan suomalaisilla on perinteisesti tapana käyttää tuorehiivaa enemmän kuin joissain muissa Euroopan maissa.

– Silti kauppojen hyllyillä on monen merkkistä kuivahiivaa. Minullakin on sitä aina kaapissa, jotta sitä löytyy, jos iskee inspiraatio, Asta Asunmaa sanoo. Asunmaan keittiöstä löytyy myös tuorehiivaa, mutta hitaammin käytettävässä muodossa – pakasteena.

Kädenlämpöisyys on häilyvä raja, varsinkin jos on kylmäkätinen

Asta Asunmaa, ruoka-asiantuntija

– Yleensä jääkaapissakin on pieni kuivunut tuorehiiva-rusina, mutta sitä ei voi enää käyttää.

Asunmaan mukaan tuorehiivan tai kuivahiivan käytöllä ei ole merkitystä lopputuloksen kannalta. Niiden käytössä on kuitenkin joitain eroja. Tuorehiiva esimerkiksi liuotetaan kädenlämpöiseen ja kuivahiiva yli 40-asteiseen nesteeseen.

– Kädenlämpöisyys on häilyvä raja, varsinkin jos on kylmäkätinen. Kun pudottaa nestettä kädenselkämykselle ja se tuntuu sopivalta, puhutaan kädenlämpöisestä.

Eikä se aivan simppeliä ole yli 40-asteisen nesteen käyttäminenkään, sillä Asunmaan mukaan liian kuuma neste polttaa hiivan ja hiivasolu tuhoutuu. Liian viileässä nesteessä kuivahiiva taas ei herää.

– Tuorehiivan voi laittaa kylmäänkin nesteeseen. Se lähtee toki hitaammin sïlloin kohoamaan, mutta leivonnaisesta tulee kuohkeampi. Se vaatii kuitenkin aikaa ja sitähän on yleensä vähän.