Tullin pääjohtaja vetosi turhaan – pyysi maineenpuhdistuspalaveria vaimolleen

Tullin virkavapaalla oleva pääjohtaja Antti Hartikainen ei kommentoi Ylen haltuunsa saamaa sähköpostia millään tavalla.

Kotimaa
antti hartikainen
Antti Hartikainen.Sari Gustafsson / Lehtikuva

Tullin virkavapaalla oleva pääjohtaja Antti Hartikainen halusi järjestää syksyllä 2012 tapaamisen vaimonsa maineen puhdistamiseksi.

Asia käy ilmi Ylen saamasta sähköpostiviestistä. Se on ollut käytössä myös valtiovarainministeriön asettamalla selvitysryhmällä, jonka tehtävänä oli selvittää Tullin toimintakulttuuria, johtamista ja rekrytointikäytäntöjä sekä Antti Hartikaisen toimintaa puolisonsa palkkaamisessa Tulliin.

Antti Hartikainen lähetti sähköpostiviestinsä Tullin hallinto-osaston lakimiehelle 5.9.2012. Hartikainen oli nimitetty Tullin pääjohtajaksi saman vuoden toukokuussa. Hartikaisen vaimon edellinen työsopimus oli loppunut elokuussa 2010.

– Jos tästä halutaan avoimesti eteenpäin ja tehdä asialle selvyyttä, niin esitän, että kutsumme vaimon kanssa toimineet esimiehet ja mahdollisesti myös kollegat koolle puolueettoman henkilön johdolla ja osallistujia pyydetään tekemään nimettöminä arviointi vaimon työsuorituksesta, osaamisesta, yhteistyötaidoista jne. – Antti Hartikainen 5.9.2012

– Näin siksi koska vaimokin haluaa puhdistaa tässä prosessissa ryvettyneen maineensa. – Antti Hartikainen 5.9.2012

Hartikainen esitti sähköpostiviestissä, että samalla myös henkilöstöpäällikön mainetta voidaan puhdistaa. Hartikainen on myöhemmin arvostellut julkisuudessa virkamiehen pätevyyttä ja aiempaa rap-harrastusta.

– (Henkilöstöpäällikön) maineen puhdistamiseksi voisimme hyödyntää tapaamisemme yhteydessä esitetty kolmi- tai useampikantaista tapaamismallia – järjestely sopii vaimolleni. – Antti Hartikainen 5.9.2012

Hartikaisen kohtalo ratkennee tiistaina

Hartikainen arvosteli kirjeessään, että Tullin hallinnossa on ryhdytty "blokkaamaan" hänen vaimonsa pääsyä Tullin töihin.

Hän myös ihmetteli Tullin hallinto-osaston lakimiehen työnkuvaa.

– Ei tarvitse kai arvailla kumpi tässä prosessissa on heikommalla. Toimenkuvasi hallinnossa on muuten minulle aika vieras ja haluaisin tutustua siihen ymmärtääkseni paremmin roolisi tässä prosessissa, jotta en tekisi virheellisiä johtopäätöksiä. – Antti Hartikainen 5.9.2012

Antti Hartikainen on tällä hetkellä virkavapaalla Tullin pääjohtajan tehtävästä. Hän työskentelee EU:n Libyan rajaturvallisuusoperaation päällikkönä. Hän ei halua kommentoida kirjettä millään tavalla.

Maineen puhdistamistapaamista ei lopulta järjestetty.

Hartikaisen vaimo aloitti lokakuussa 2012 Vainikkalan Tullissa vuorotteluvapaan sijaisena. Sen jälkeen hänen määräaikaiset työsopimuksensa ovat jatkuneet. Tällä hetkellä Hartikaisen vaimo työskentelee tullitarkastajana Helsinki-Vantaan lentotullissa.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) ja valtiosihteeri Martti Hetemäki pitävät tiistaina aamupäivällä tiedotustilaisuuden Tullin tilanteesta. Räsäselle luovutettiin maanantaina Hartikaista puolustava nettiadressi. Adressissa oli tänään 480 allekirjoitusta.