1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ulkopäiväkoti kehittää lasten motoriikkaa hyvin – vilu ei vaivaa, kun liikkuu

Turun ulkopäiväkotiryhmä on ulkona noin kuusi tuntia hoitopäivästä. Sisällä päiväkodin tiloissa lapset käyvät vain päiväunilla. Hoitajat ovat huomanneet, että motoriikka ja mielikuvitus ovat kehittyneet.

Kotimaan uutiset
Lapset hippailivat lumikengät jaloissa.

Turun Viinamäenkadun päiväkodissa toimivan ulkopäiväkotiryhmän aamu alkaa tuttuun tapaan aamiaisella. Lapset kiiruhtavat marraskuussa tontille valmistuneeseen kotaan. Kaupunki rakennutti kodan pitkän odotuksen jälkeen.

Ryhmä aloitti toimintansa syksyllä. Välillä lasten lihapulla-annoksiin satoi kaatamalla ja lautaselle piti hankkia uudet pullat.

Lapset ovat suhtautuneet henkilökunnan mukaan ulkona olemiseen luontevasti.

– Yksi lapsista tiskasi kerran vesisateessa ja kuivasi astioita tyynenä. Hän laittoi jopa tiskiliinan narulle kuivumaan, naurahtaa lastenhoitaja Annukka Stolt.

Lastenhoitaja Stolt on elementissään lasten kanssa, samoin lastentarhanopettaja Päivi Hellsten. Heille sopii ulkotyö. Hellstenin mielestä välillä tuntuu, ettei töissä olisikaan.

Motoriikka ja mielikuvitus kehittyvät

Lapset ovat ulkona noin kuusi tuntia päivässä. Sisällä päiväkodissa he käyvät vain vessassa ja päiväunilla.

– Olemme luvanneet lapsille, että voimme nukkua kodassa keväällä. Syys- ja toukokuussa meillä on taas telttaviikot aikaisempien vuosien tapaan, joten silloin saadaan nukkua teltassa koko viikko, kertoo lastenhoitaja Stolt.

Lapset ovat rauhallisempia, koska he saavat niin paljon happea.

Päivi Hellsten

Jo muutaman kuukauden jälkeen lastentarhanopettaja Päivi Hellsten on huomannut muutoksia lapsissa.

– Lapset syövät todella hyvin. Kun he menevät nukkumaan, uni tulee heti. Lapset ovat rauhallisempia, koska he saavat niin paljon happea, kertoo Hellsten.

Lapsilla ei ole pihalla mitään erillisiä leluja. Hoitajien tuomat pulkatkaan eivät kauan kiinnostaneet. Lapset tekevät mielellään majaa kuusenhavuista tai jäädyttävät jääpaloja tyhjien maitotölkkien avulla. Hoitajat kannustavat lapsia etsimään pihalta tekemistä, eivätkä lapset ole valittaneet tekemisen puutetta.

Ulkopäiväkodin lapset ruokailevat kodassa.
Ulkopäiväkodin lapset ruokailevat kodassa.Minna Rosvall / Yle

Pakkasrajaa ei ole, mutta välillä lämmitellään

Päiväkodissa ei ole varsinaista pakkasrajaa, mutta hoitajat seuraavat lämpötiloja. Jos pakkasta on yli kymmenen astetta ja tuulee, niin silloin voi tulla liian kylmä. Silloin lapset ovat ulkona pieniä hetkiä kerrallaan. Henkilökunta on neuvonut vanhempia hankkimaan kunnon varusteet lapsille.

Sehän on aikuisen tehtävä aktivoida lapsia liikkeeseen, jos heille tulee kylmä.

Annukka Stolt

– Nykyajan lapsilla on niin hyvät välineet, joten se ei ole ongelma. Sehän on aikuisen tehtävä aktivoida lapsia liikkeeseen, jos heille tulee kylmä. Jos vaan seison tässä, itsekin huomaan, että kyllä vilu tulee, kertoo Stolt.

Lapset myöntävät, että joskus vähän varpaita tai sormia kipristelee, mutta se ei tunnu haittaavan.

Velma Niemelä kertoo, että sormia paleltaa joskus. Hermanni Lipasti puolestaan ottaa rauhallisesti, kun varpaat palelevat.

– Sitten vaan odotan ja sitten ne lämpenevät, kertoo Hermanni.

Päiväkotiryhmä lumikenkäilee
Ulkopäiväkodissa kokeiltiin lumikenkäilyä ja oikeaa kaatumista.Minna Rosvall / Yle

Lapset oppivat hetkessä lumikenkäilyn salat

Tammikuussa kaikki lapset oppivat jo luistelemaan ja monet hiihtävät. Helmikuun alussa liikuntalajina on lumikenkäily. Vaikka lumikenkähippaset tuntuvat riehunnalta, päiväkodin kasvatustavoitteet ovat käytössä ulkonakin.

– Yritetään joka päivä kannustaa lasta henkilökohtaisesti. Kerrotaan, missä esimerkiksi tänään olit hyvä. Esimerkiksi: osasit hienosti nousta ylös, kun kaaduit siellä jäällä. Automaattisesti tulee liikuntataitoja siinä samalla, kertoo lastenhoitaja Stolt.

Sadoissa suomalaisissa päiväkodeissa painotetaan jo luontokasvatusta. Turun ulkona toimiva pienten ryhmä on herättänyt runsaasti kiinnostusta, ja ainakin Turkuun on tulossa lisää vastaavaa toimintaa, kertoo päiväkodin johtaja Kalervo Valli.

Veikan ja Haltin äiti, Reeta Huhtinen, on tyytyväinen, että molemmat pojat ovat oppineet luistelemaan ja hiihtotaitokin on karttunut. Äidin pitää huolehtia, että lapsilla on tarpeeksi lämpimät vaatteet.

– Pitää miettiä tarkasti, että varpaat ja kädet pysyvät kuivina. Kun on viikonloppu, he kyllä välillä ovat mielellään yhden päivän kotona sisälläkin.

Lue seuraavaksi