1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskustan myrsky olutlasissa

Myrskyisältä Itämereltä tänään maihin rantautunut keskustan keskioluttavoite on saanut aikaan kiivasta keskustelua. Keskustan vaaliohjelman mukaan keskiolut olisi poistettava tavallisten kauppojen, kioskien ja huoltamoiden valikoimasta. Kokosimme aihetta käsittelevät keskeiset uutiset yhteen artikkeliin.

politiikka
Oluttuoppi
Jyrki Lyytikkä / Yle

Päivän puhutuin uutisaihe on ollut keskustan aikomus siirtää keskioluen myynti Alkoon. Kaupoissa voisi keskustan mukaan (siirryt toiseen palveluun) myydä Ruotsin mallin mukaan niin kutsuttua kakkosolutta, jonka alkoholipitoisuus saisi olla enimmillään 3,7 prosenttia nykyisen 4,7 prosentin sijaan.

Sosiaalisessa mediassa (siirryt toiseen palveluun) on ollut tänään vaikea välttyä olutta sivuavilta keskusteluilta.

Muiden puolueiden poliitikoilta keskustan ehdotus on saanut nuivan vastaanoton. Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen sanoi Ylen haastattelussa, että vaikeassa taloustilanteessa kaikki alkoholialaan kohdistuva lisäsääntely on myrkkyä Suomen taloudelle.

SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen sen sijaan asetteli sanansa varovaisemmin, mutta ei henkilökohtaisesti usko, että yksittäisellä toimenpiteellä saataisiin alkoholin haittavaikutuksia lievennettyä. Demariministerit ovat viime vuosina myös myötäilleet ajatusta kaupoissa myytävän oluen laimentamisesta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini puolestaan arvioi, että alkoholi on Suomessa ongelma, "mutta ongelma ei ratkea kieltolailla".

Sipilä tyynnytteli, puolue valmis tinkimään

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä riensi illansuussa kommentoimaan kuumana käyvää olutkeskustelua blogissaan (siirryt toiseen palveluun). Hän vakuutteli, ettei kaupassa myytävän oluen alkoholipitoisuuden pienentäminen kuulu lähimainkaan puolueen seuraavan vaalikauden kärkihankkeisiin.

Samana iltana myös Ylen Kioski (siirryt toiseen palveluun)-ohjelmassa esiintynyt keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko huomautti, että puolue on valmis tinkimään ehdotuksestaan eikä kyseessä ole kynnyskysymys.

– (Tämä päivä) on osoittanut, että suomalaiset ovat valtavan sydämistyneitä tästä, ja tämä on ollut myrsky. Se kertoo, että tässä alkoholissa on hirveästi tunnetta mukana ja varmaan jokainen peilaa sitä, miten itse tai lähipiiri tähän aiheeseen suhtautuu, Saarikko totesi.

Keskusteluun on ehditty kuulla myös kansanterveydellisiä näkökulmia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija arvioi Ylen haastattelussa, että keskioluen poistaminen kaupoista ja sen laimentaminen vähentäisi alkoholin kulutusta. Siten myös alkoholihaitat saataisiin tutkijan mukaan muutoksella laskusuuntaan.

Suurista panimoista Sinebrychoffilta haastetaan tämä näkemys. Sinebrychoffin mukaan kulutus saattaisi päinvastoin väkevöityä, kun oluen osuus alkoholin kulutuksesta laskisi. Samalla viinien ja väkevien juomien menekki nousisi. Seurauksena olisi panimojätin mukaan kauppojen kuolemia. Panimoliitossa otaksutaan, että keskiolutrajoitukset lisäisivät vain Alkon myyntiä.

Myös panimoyhtiö Olvi pitää keskustan linjausta perusteettomana. Sen mukaan muutos veisi alkoholikulttuuria huonompaan suuntaan ja heikentäisi viljantuottajien asemaa.

Tosiasia kuitenkin on, että keskustalla riittää selittämistä olutlinjauksessaan monille harvaan asuttujen seutujen asukkaille, joille Alkossa käynti on jo nyt pitkien etäisyyksien takia harvemmin ohjelmassa. Nykyään kun Suomessa lähes kaikki keskiolut myydään vähittäiskaupoissa.

Lue seuraavaksi