Suomalaistutkimus: Sama lääke tehoaa sekä munuaissyöpään että tietyntyyppiseen leukemiaan

Tutkimus on julkaistu tiedelehti Naturessa, ja siitä tiedottaa Helsingin yliopisto. Yliopiston mukaan kyseessä on "lääketieteellinen läpimurtolöydös".

Suomessa tehdyssä tutkimuksessa syöpälääkkeelle on löydetty uusi käyttökohde, Helsingin yliopisto kertoo tiedotteessaan. Yliopisto luonnehtii löydöstä lääketieteelliseksi läpimurroksi.

Tutkimuksen mukaan lääkeaine eli aksitinibi, jota käytetään munuaissyövän hoidossa, tehoaa myös tietynlaisiin vaikeasti hoidettaviin leukemioihin. Helsingin yliopisto toteaa, että hankkeessa tutkittiin kroonista ja akuuttia leukemiaa sairastavien potilaiden syöpäsoluja. Niiden syöpään eivät tavalliset hoitomuodot enää tehonneet, tiedotteessa kerrotaan.

Tutkijat havaitsivat, että aksitinibi pystyy estämään leukemiasolujen jakautumisen. Se tehosi sellaisten potilaiden näytteisiin, joiden syöpäsolut eivät reagoineet tavalliseen hoitoon BCR-ABL1-geenin muutoksen takia.

Aksitinibi on lääkeyhtiö Pfizerin kehittämä lääkeaine, yliopisto kertoo. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Pfizerin tutkijoiden kanssa, ja sitä johtivat Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutin, lääketieteellisen tiedekunnan ja Hyksin Syöpäkeskuksen tutkijat.

Hematologian ylilääkäri, professori Kimmo Porkka Syöpäkeskuksesta sanoo, että aksitinibi on käytössä oleva aine ja siksi sen tehoa leukemian hoidossa pystytään tutkimaan nopeammin ja halvemmin verrattuna uuden lääkkeen kehittämiseen. Potilaiden kannalta tämä on hyvä uutinen, hän katsoo tiedotteen mukaan.

Tutkimus on julkaistu tänään maanantaina tiedelehti Naturessa (siirryt toiseen palveluun).