Pohjois-Pirkanmaan reunakunnat suitsivat yhdessä sote-kuluja

Parkanon, Kihniön ja Mänttä-Vilppulan valtuustot hyväksyivät yhteistoiminta-alueen perustamisen. Juupajoki miettii vielä. Pihlajalinnalla on pian hoidettavanaan neljän kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut.

Kotimaa
Fysioterapeutti auttaa potilasta
Antti Eintola / Yle

Pohjois-Pirkanmaan reunakuntien sote-yhteistyö on ottanut ison askeleen eteenpäin. Parkanon, Kihniön ja Mänttä-Vilppulan valtuustot hyväksyivät maanantaina yhteistoiminta-alueen perustamisen.

Parkanon kaupunginjohtaja Jari Heiniluoma kertoo, että taustalla on etenkin huoli kasvavasta vanhusväestöstä.

– Vanhuspalvelujen haasteet ovat niin valtavat, että haemme niihin lisää voimaa. Parkanossa yli 65-vuotiaiden määrä kasvaa lähes 500:lla runsaan kymmenen vuoden aikana. Verotulot ja valtionsuudet eivät kuitenkaan kasva.

– Toinen iso haaste on nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen. Huostaanotot ovat kalliita ja perheille raskaita, sanoo Jari Heiniluoma.

Myös Juupajoki on suunnitellut mukaan lähtemistä, mutta kunnanhallitus päätti viiime viikolla jättää asian pöydälle. Kunnanjohtaja Pirkko Lindströmin mukaan asia on edennyt niin nopeasti, että Juupajoki haluaa odottaa, tuleeko sote-järjestämislaki voimaan.

Pihlajalinna hoitaa neljä kuntaa

Tämä on hyvä malli, koska meillä on pitkät etäisyydet, paljon vanhuksia ja suuri sairastavuus. Haluamme turvata perusterveydenhuollon lähipalvelut ja työpaikat.

Jari Heiniluoma

Sote-yhteistyön myötä yksityisen toimijan, Pihlajalinnan, jalansija kasvaa Pohjois-Pirkanmaalla. Mänttä-Vilppula ja Juupajoki ovat jo yhdistäneet voimansa vuoden alusta aloittaneessa yhteistoiminta-alueessa, jossa palvelujen tuottamisesta vastaa Pihlajalinna Oy.

Uudessa yhteistoiminta-alueessa kuntien nykyisten sopimusten jatkuminen käydään läpi erikseen. Jos Juupajoki lähtee mukaan, sen ja Pihlajalinnan välinen sopimus voi jatkua ilman eri tarkastelua.

Pihlajalinna vastaa nykyään myös Parkanosta ja huhtikuun alusta alkaen Kihniöstä. Perusturvajohtaja Markku Yli-Salomäen mukaan yksityinen palvelutuottaja on tervetullut Kihniöön.

– Käytännössä, kun sopimus allekirjoitetaan, Kihniön sote-henkilöstö siirtyy ensin Parkanolle ja edelleen yksityiselle palveluntuottajalle. Näin turvataan työpaikat henkilöstölle, samoin nykyiset palvelut vähintään 10–15 vuodeksi eteenpäin.

Kansanäänestystä sote-palveluiden tulevaisuudesta ei Kihniössä järjestetä.

Säästöä myös Tampereen kaupunkiseudulle

Yhteistoimintamallissa on nyt mukana kolme kuntaa. Ne voivat muodostaa yhteistoiminta-alueen, vaikka Juupajoki ei lähtisi mukaan. Parkanon kaupunginjohtaja Jari Heiniluoma uskoo, että yhteistyön hyödyt ovat suuret.

– Tämä on hyvä malli, koska meillä on pitkät etäisyydet, paljon vanhuksia ja suuri sairastavuus. Haluamme turvata perusterveydenhoidon lähipalvelut ja työpaikat.

– Malli tukee myös tulevan sote-alueen toimintaa. Tampereen kaupunkiseudun ei tarvitse huolehtia meidän kustannuksistamme, kun reuna-alueen haastavat palvelut voidaan toteuttaa kustannustehokkaammin, sanoo kaupunginjohtaja Jari Heiniluoma.

Juttua korjattu kello 12.31 Juupajoen osalta: Asia ei ole tulossa helmikuussa valtuuston käsittelyyn, koska kunnanhallitus jätti sen pöydälle.