Tutkimus: Sähkötupakka alentaa immuunivastetta

Sähkötupakka on savukkeita vähemmän haitallinen, mutta haitaton se ei ole. Tutkimustietoa sähkötupakan haitoista on vielä verraten vähän.

Kotimaa
Mies polttaa sähkötupakkaa.
Yle

Sähkötupakka on kasvanut maailmanlaajuisesti miljardibisnekseksi. Sähkötupakan käyttäjiä on miljoonia, mutta tutkimustietoa sähkötupakoinnin vaikutuksista on verraten vähän.

Saatu tutkimustieto (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että sähkötupakka on selvästi savukkeita vähemmän haitallinen. Haittoja kuitenkin on - hiljattain julkaistun tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan sähkötupakan höyry alentaa immuunivastetta hiirillä.

– Tutkimuksemme osoittaa, että sähkötupakka ei ole keuhkoille neutraali, toteaa Shyam Biswal tutkimuksen lehdistötiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimuksen mukaan sähkötupakan höyrylle altistetut hiiret saivat vakavampia tulehduksia kuin vertailuryhmä, mikä tutkijoiden mukaan viittaa heikentyneeseen immuunivasteeseen.

– Pelkkä sähkötupakan höyry aiheutti keuhkoihin vähäisiä tulehdusreaktioita ja proteiinivaurioita. Jos höyryaltistusta seurasi bakteeri- tai virustulehdus, haitat korostuivat. Sähkötupakan höyry haittasi hiirten kykyä poistaa bakteereita keuhkoistaan, ja virustulehdukset johtivat lisääntyneeseen painon putoamiseen ja jopa kuolemaan. Tämä kertoo heikentyneestä immuunipuolustuksesta, sanoo Thomas Sussan tiedotteessa.

Tutkijat tarkastelivat myös vapaiden radikaalien eli voimakkaiden hapettajien määrää sähkötupakan höyryssä. Höyrystä löytyikin vapaita radikaaleja, mutta niitä oli noin sadasosa savukkeen savun sisältämästä määrästä.