1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tanssiesitykset

Janne ja Aino Sibelius rakastavat tanssin tahtiin

Maaliskuussa ensi-iltansa saavassa oululaisproduktiossa käydään läpi kansallissäveltäjän rakkaustarinaa tanssin keinoin. Janne ja Aino -tanssiteos vaatii tekijöiltään paljon aikaa ja järjestelyjä.

Janne ja Aino -tanssiteosta harjoitellaan täyttä häkää Oulun ammattikorkeakoulun tanssisalissa. Kuva: Antti Pylväs / Yle

Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajaopiskelijat astuvat maaliskuun 11. päivä lavalle kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksen ja Aino Sibeliuksen romanssista kertovassa Janne ja Aino -tanssiteoksessa. Oulun musiikkijuhlien aikana ensi-iltansa saava teos toteutetaan yhteistyönä Kokkolan ammattikorkeakoulu Centrian ja Keski-Pohjanmaan konservatorion kanssa.

Oulun ammattikorkeakoulun ohjaaja-koreografit Milla Korja ja Petri Kauppinen paiskivat tiuhaan tahtiin töitä tuotannon hiomiseksi esityskuntoon. Yli 40 henkilöä käsittävä työryhmä on jakaantunut myös Oulun ulkopuolelle, joten valmisteluihin kuuluu pakollista reissaamista.

– Odotamme innolla Kokkolassa loppuviikosta järjestettävää yhteisharjoitusta. Bändimme on Kokkolasta ja solistimme Timo Rautiainen ja Johanna Iivanainen muualta Suomesta, Korja kertoo.

Musiikki on niin vahvasti ja hienosti esillä.

Milla Korja

Kansanballadi tanssin ehdoilla

Jean ja Aino Sibeliuksen rakkaustarinan ympärille kietoutuva teos on Kauppisen käsikirjoittama. Korja painottaa, että kyseessä on tarina. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että historiallisten henkilöiden vaiheista kerrotaan tanssin ehdoin.

Idea tanssiteoksesta on muhinut oululaisten ja kokkolalaisten takaraivoissa jo kauan. Oppilaitokset tekivät paljon vastaavia projekteja 1990-luvulla. Vuosien yhteistyötauko saadaan vihdoin näyttävästi päätökseen maaliskuussa.

– Olemme heidän kanssaan haaveilleet, että saataisiin jälleen yhteinen produktio oikein tyrät rytkyen ja isolla sykkeellä, Korja innostuu.

Kantaesitys Oulun musiikkijuhlilla

Kantaesityksensä saavan tanssiteoksen kohdeyleisö on laaja. Aivan perheen pienimpiä lukuun ottamatta ohjaajakoreografit kutsuvat paikalle kaikki taiteesta kiinnostuneet.

– Kaikki, jotka haluavat kokea musiikin ja suomalaisen tanssin riemukasta ilotulitusta. Heidät toivomme näkevämme yleisössä, Kauppinen toteaa.

Korja muistuttaa myös musiikin merkittävästä panoksesta tanssiteoksen kokonaisuudessa.

– Musiikki on niin vahvasti ja hienosti esillä, että minusta tämä koskettaa aika monia.

Taneli Kärki