Koiran nuolaisu voi johtaa amputaatioon

Koira voi levittää ihmiseen vaarallista bakteeria pureman, avonaisten haavojen tai pelkän limakalvokosketuksen kautta. Lääkärit kuitenkin painottavat, että koiran levittämät bakteerit aiheuttavat ihmiselle vakavia infektioita vain harvoin.

tiede
Koira.
Kuvan koira ei liity tapauksiin.Yuri Kochetkov / EPA

Koiran nuoleskelu voi aiheuttaa ihmiselle vakavia terveydellisiä seurauksia. Lääkärit ovat kiinnittäneet ilmiöön erityistä huomiota viime vuosina.

Nimettömänä pysyttelevän helsinkiläisen vakuutuslääkärin mukaan koiran puremasta tai jopa pelkästä nuolaisusta johtuvia infektiotapauksia tulee esiin vakuutusyhtiöissä lähes viikoittain.

Koiran bakteereja on levinnyt ihmiseen myös avonaisten haavojen kautta.

Sairastumiset ovat olleet pääsääntöisesti lieviä, mutta myös vakavia tapauksia tiedetään. Vakavissa tapauksissa on ollut kyse _Capnocytophaga canimorsus -_bakteerista.

– Yhdessä tapauksessa mies oli timpurin hommissa saanut käteensä ruhjeen ja oma koira nuoli sitä haavaa. Seurauksena oli dialyysiin johtanut munuaisten vajaatoiminta ja sormiamputaatioihin johtaneet kuoliot, kertoo vakuutuslääkäri.

HUS:n infektioklinikan ylilääkäri Asko Järvinen puolestaan muistaa tapauksen, jossa eräältä potilaalta jouduttiin amputoimaan useita raajoja samaisen bakteerin aiheuttaman infektion vuoksi.

Bakteeri on aiheuttanut myös ainakinyhden kuolemantapauksen.Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun)kertoi vuonna 2013, että Kuopion yliopistollisessa sairaalassa koiran pureman saanut potilas kuoli bakteerin aiheuttamaan infektiotautiin.

En nyt lähtisi tällä mitenkään erityisesti pelottelemaan.

Olli Vapalahti, virologi

Lääkärit kuitenkin painottavat, että koiran nuolaisu tai purema aiheuttaa vakavia sairastumisia ihmisille vain harvoin. Vakavia, tehohoitoa vaativia tai kuolemaan johtaneita tapauksia on lääkärien mukaan noin 1–2 kertaa vuodessa.

Oireet tulevat päivien päästä, ei rokotetta

Mutta millainen ihminen voi saada canimorsus-bakteerin? Ylilääkäri Asko Järvinen kertoo, että terveen ihon läpi mitään ei voi tarttua. Helsingin yliopiston virologian professorin Olli Vapalahden mukaan etenkin vakavimpien tapausten kohdalla "monta asiaa täytyy tapahtua yhtä aikaa".

– Usein ihmisillä on näissä tapauksissa taustalla altistuva tekijä, esimerkiksi immuunivajaus. Osalla sairastuneilla voi olla taustalla vaikkapa pernanpoisto, Vapalahti kertoo.

Vapalahti kertoo, että _Capnocytophaga canimorsus _-bakteeria leviää viidessä prosentissa koiran puremista.

Vapalahden mukaan ihmisten tulisi joka tapauksessa välttää sylkikosketusta koiran kanssa, vaikka tauti on harvinainen.

– Ei ole järkevää antaa koiran nuolla haavaa tai limakalvoa. Mutta en nyt lähtisi tällä mitenkään erityisesti pelottelemaan, Vapalahti rauhoittelee.

Infektiotautiin ei ole rokotetta. Koiran puremaksi joutuneen tulee hakeutua välittömästi hoitoon ihon oireillessa.

Bakteerin aiheuttamissa infektiossa tauti aiheuttaa kuumetta, koko kehon kipuja ja huonovointisuutta. Oireet ilmenevät yleensä 2–4 vuorokauden kuluessa. Tämän jälkeen hengitys voi vaikeutua ja munuaisten toiminta pysähtyä.