Vanha oppilaitos muuttui himotuksi asuinalueeksi – Otavan koulutilan vuokra-asunnot viedään käsistä

Mikkelin kaupunki haluaa pitää historiallisen Otavan koulutilan alueen ennen kaikkea maatalousympäristönä. Alue tunnetaan jatkossakin Otavan koulutilana.

Otava (Mikkeli)
Otavan koulutilan päärakennus on rakennettu vuonna 1902.
Sari Ursin / Yle

Otavan koulutilan maatalous- ja puutarha-alan koulutus päättyi vuoden 2014 lopussa. Historiaa ehti kertyä 155 vuoden verran. Kiinteistökehitys Naistinki Oy:n kiinteistöpäällikkö Kari Ahonen myöntää alkuun aprikoineensa, saadaanko koulutilan tyhjiksi jääneet tilat täytettyä. Nyt miehen mieli on jo kevyempi, sillä asiat ovat luistaneet hyvin.

– Etelä-Savon ammattiopistohan (Esedu) täällä toimi pitkään ja he lähtivät jo kesällä osittain pois. Me pääsimme hyvissä ajoin valmistelemaan muuttoa ja hankkimaan uusia asukkaita ja yrityksiä alueelle.

Koulutilan alue houkuttaa lapsiperheitä

Otavan koulutilalla on 23 000 neliötä erilaisia tiloja, 17 000 niistä on lämpimänä. Alueen 32 vuokrahuoneistosta viisi on tyhjillään ja ne remontoidaan kevään aikana.

Asuntoja ei ole pahemmin tarvinnut eteenpäin markkinoida, nämä on lähinnä viety käsistä.

Kari Ahonen

– Meillä on nyt paraikaa menossa hinta-arvio eri kiinteistöistä ja niiden kunnoista. Arvioista sitten nähdään, mikä tulevaisuus niillä on.

Alueelle on muuttanut paljon lapsiperheitä. He ovat Otava-henkisiä, jotka tykkäävät koulutilan miljööstä, sen rauhallisuudesta ja hyvistä kulkuyhteyksistä.

– Asuntoja ei ole pahemmin tarvinnut eteenpäin markkinoida, nämä on lähinnä viety käsistä, naurahtaa Ahonen.

Koiraharrastajat pitävät vanhassa luokkatilassa näyttelyharjoituksia ja ensi kesänä piha-alueella järjestetään koiratapahtumia.

Kerrostalot puretaan

Otavan koulutilan kasvihuoneet tulivat teknisesti tiensä päähän viime vuoden aikana. Niiden lämmitysjärjestelmä on nyt uudistettu ja muokattu järkevästi toimivaksi.

– Kasvihuoneet ovat olleet nyt mittauksessa, jotta saadaan tietää niiden kulutus minimilämmöllä. Yrittäjät kaipaavat näitä lukuja pohtiessaan yritystoiminnan kannattavuutta, sanoo Ahonen.

Kiinteistökehitys Naistinki Oy:n kiinteistöpäällikkö Kari Ahonen Otavan koulutilan päärakennuksen edessä.
Sari Ursin / Yle

Otavan koulutilan alueelta löytyy muutamia suojelukohteitakin, muun muassa päärakennus, viljamakasiini ja vanha kivinavetta. Lisäksi alueella on muutama varjeltu rakennus.

Koulutilan keskellä on kolme kaksikerroksista rakennusta. Niissä on soluasuntoja, jotka eivät Ahosen mukaan sovellu asumiskäyttöön. Talot tullaan purkamaan joko tänä tai seuraavana vuonna. Purun jälkeen alue jäänee puistoalueeksi.

– Mikkelin kehitysyhtiö Miset on saanut hankerahaa alueen kehittämistä varten ja tässä keväällä aloitetaan alueen jatkojalostaminen. Siinä yhteydessä nämä asiat ratkeavat, toteaa Ahonen.

Maatalousympäristö tulee säilymään

Koulutilan alueella kasvaa erikoisia kasveja, joita Esedun puutarhapuolen opiskelijat käyvät katsomassa ja opetusmielessä tutkimassa. Näin huolehditaan, että kasvikanta pysyy hyvänä, eikä esimerkiksi vääriä puita poisteta. Kiinteistöpäällikkö Kari Ahosen mukaan Mikkelin kaupunki haluaa säilyttää alueen maatalousympäristönä.

– Täällä on tällä hetkellä maanviljelijä, joka viljelee maita ja pitää luomutilaa sekä Luken (Luonnonvarakeskus) tutkimustoimintaa. Kasvihuoneiden jatko kun saadaan vielä järjestettyä, niin silloin täällä on olemassa perusmaatalousympäristö. Vanhaan suojeltuun kivinavettaan mahtuisi mainiosti myös muutama hevonen, maalailee Ahonen.

Alueen nimi pysyy ennallaan

Alueen nimikin on ollut pohdinnan alla. Otavan koulutila on kuitenkin iskostunut ihmisten mieliin niin vahvana, että nimi on päätetty jättää entiselleen. Osoitteisiin tulee joitakin muutoksia ja yksi uusi tiekin pitää alueelle perustaa.

– Otavan koulutilan ystävät -yhdistyksen jäsenet löysivät vanhan makasiiniin kivijalasta metsätyönjohtaja Alfred Mikael Fagerlundin nimikirjaimet ja esittivät, että Alfredintien tai -kujan voisi alueelle perustaa. Kyllähän se ihan hyvälle kuulostaa, katsotaan miten käy, tuumii Ahonen.

Koulutilan virstanpylväät

  • Mikkelin maanviljelyskoulu perustettin 1859 keisarillisen senaatin määräyksellä.

  • Koulutila muodostettiin seitsemästä tilasta ja nimeksi tuli Otava.

  • Puutarha-alan opetus aloitettiin vuonna 1921.

  • Otavan koulutilan 155-vuotinen historia päättyi 2014.