1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yrittäjyys

Yrittäjiltä on usko loppunut – sinni on vielä jäljellä

Kauppias toivoo keskioluteskustelun sijaan keskittymistä paikallisiin sopimuksiin ja verotukseen.

yrittäjyys
Tanja Heikkonen K-kauppias
Siikalatvan kunnan Pulkkilan kylässä miehensä kanssa K-Market Kasaria pyörittävä Tanja Heikkonen kaipaa uudelta hallitukselta selkeää tukea yrittäjilleYle / Timo Sipola

Siikalatvan Pulkkilassa toimiva K-Market Kasari työllistää vakituisesti kolme työntekijää ja aikoo investoida uusiin rakenteisiin tänä vuonna.

– Pitkään jatkunut taantuma luo henkistä väsymystä, mutta periksi ei ole annettu. Yrittäjät ovat olleet pitkään hiljaa, mutta näiden eduskuntavaalien alla on herätty tuomaan esiin epäkohtia, toteaa kauppias ja Siikalatvan yrittäjien puheenjohtaja Tanja Heikkonen.

Pohjois-Pohjanmaan alueella suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on laskenut koko maata selvemmin.

– Kyllähän yrittäjä on aika lailla oman onnensa seppä. Seitsemän päivää saa sairastaakin, ennen kuin tulee mitään apuja. Siinä ehtii pari lentsua sairastaa, naurahtaa yrittäjä.

Isompiakin asioita on kuin keskiolut

Huumorintaju alkaa olla koetuksella, eikä keskiolutkeskustelukaan kauppiasta oikein innosta.

– Ehkä kannattaisi keskittyä isompiin kysymyksiin. Meille tärkeitä kysymyksiä ovat esimerkiksi paikallinen sopiminen ja verotus, sanoo Heikkonen.

Seitsemän päivää saa sairastaakin, ennen kuin tulee mitään apuja.

Tanja Heikkonen

Pohjois-Pohjanmaan alueen suhdannenäkymät henkilökunnan määrän suhteen ovat heikommat kuin syksyllä 2014.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmaiselle heikentyneet suhdannenäkymät eivät tulleet täytenä yllätyksenä.

Viestit alueen yrittäjiltä ovat jo jonkin aikaa kertoneet talouden huonommasta tilasta.

– Huolimatta huonommista suhdanteista kuin koko maassa, alueen yrittäjät pyrkivät pitämään olemassa olevasta henkilökunnasta kiinni, sanoo Kolehmainen.

Irti insinööriajattelusta

Työn sivukulut ja kysynnän riittämättömyys ovat Kolehmaisen mukaan koko maan ja Pohjois-Pohjanmaan alueen merkittävimmät työllistämisen esteet.

– Tarvitaan viimeinkin uusia tapoja ja joustoja työelämään, jotta päästää uuteen kasvu-uraan kiinni ja saadaan alueen pk-yritysten liiketoiminnat liikkeelle.

Yhdeksi byrokraattiseksi pullonkaulaksi Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen nostaa pelkästään tuotekehitykseen kannustavan julkisen yritysrahoituksen.

– Ne on rakennettu sillä tavoin, että ne eivät ohjaa yritystä hakemaan myös asiakkaita ja markkinoita. Tukimaailmassa on takerruttu insinöörimäiseen ajatteluun, eli että niillä tuilla ei voi tehdä muuta kuin kehittää tuotetta. Yrittäjä tavallaan "laitostuu" sen tuen sisältämiin raameihin, tiivistää Kolehmainen.

Jutussa esiintyvää titteliä muokattu kello 17.30.

Lue seuraavaksi