Lääkäri pöyristyi teinitytön oireista: Tuollaisen määrän D-vitamiinia ei pitäisi olla liikaa

Naistentautien erikoislääkäri Hannu Vierola ei ollut uskoa silmiään, kun hän näki uutisen teinitytöstä, joka oli sairastunut syötyään runsaasti D-vitamiinia. Hänen mukaansa tytön käyttämä annostus oli turvallisissa rajoissa, eikä sen pitäisi aiheuttaa mitään oireita.

Kotimaa
D-vitamiinia apteekin hyllyssä.
Yle

Porilainen teinityttö sai lääkäriltään diagnoosin, jonka mukaan hänen oireensa johtuivat liiallisesta D-vitamiinin syömisestä. Tyttö oli sairastanut flunssaa jo pidemmän aikaa ja päänsärkykin vaivasi. Hän oli ottanut D-vitamiinia suusuihkeena mielestään sallitun määrän 75 mikrogrammaa päivässä. Määrä osoittautui kuitenkin verikokeiden valossa liian suureksi.

"Kuulostaa mahdottomalta"

D-vitamiinin vaikutuksiin perehtynyt naistentautien erikoislääkäri Hannu Vierola on hämmentynyt teinitytön omalta lääkäriltään saamasta diagnoosista. Tytön tarkat veriarvot eivät ole Yle Satakunnan tiedossa, joten Vierola ei pysty niitä kommentoimaan. Hänen mukaansa kuulostaa kuitenkin mahdottomalta, että 75 mikrogramman annostus aiheuttaisi myrkytysoireita.

– Olisi varmaan ensimmäinen kerta maailmassa, että tuollaisesta määrästä tulisi myrkytysoireita. Arvo Ylpön aikaankin vauvaikäiset saivat 100 mikrogrammaa päivässä eikä oireita tullut, Vierola kertoo.

Kyseessä mahdollisesti annosteluvirhe

Oireita saanut teinityttö oli ottanut D-vitamiinilisät suusuihkeena, joten on mahdollista, että annostus on ollut virheellinen.

– Tässä pitäisi nyt tietää tarkat veriarvot, jotta pystyisin sitä analysoimaan. Mutta onhan se mahdollista, että suihkepullosta on ollut jotain vikaa ja sieltä on tullut liikaa vitamiinia. Pullo kannattaisi tutkia jossain laboratoriossa. Itse suosittelen tabletteja, ellei käyttäjällä ole jotain erityistä imeytymishäiriötä, Vierola toteaa.

Vierola haluaa painottaa, että D-vitamiinin syömistä ei kannata rajoittaa myrkytysoireiden pelossa. Varmuuden omasta vitamiinitarpeesta saa käymällä D-vitamiinimittauksissa. Niitä tehdään yksityisissä laboratorioissa myös ilman lähetettä.