Kun maa on jäässä, minne päätyy kuollut lemmikki?

Talvikaudella, maan ollessa jäässä ja lumen peitossa, perheen lemmikin hautaaminen ei niin vain onnistu. Olipa kyseessä sitten koira, marsu tai undulaatti, saatetaan perheessä miettiä, mikä menehtyneen lemmikin oikea paikka on. Oikea osoite voi olla pieneläinten hautausmaa, tuhkaamo tai – jäteasema.

Kotimaa
Elvis-kissan hauta Kuopion pieneläinhautausmaalla
Elvis-kissan hauta Kuopion pieneläinhautausmaalla.Yle

Sulan maan aikaan lemmikin hautaaminen onnistuu vaikka omalle pihamaalle. Esimerkiksi Joensuussa tähän liittyvät seikat käyvät ilmi kaupungin ympäristönsuojelumääräyksistä.

Yksittäiset pienikokoiset kuolleet eläimet ja haja-asutusalueella myös muut eläimet, voi haudata sopivaan paikkaan, mikäli se voidaan tehdä aiheuttamatta haittaa ympäristölle tai terveydelle, eikä hautaaminen aiheuta eläintautien leviämisvaaraa, eikä hautaamista ole muilla määräyksillä kielletty. Alle 40 kg painoisten eläimien hautaussyvyys tulee olla vähintään 0,5 metriä ja yli 40 kg painoisten vähintään 1 metri. (Joensuun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset, 18 §)

Pohjois-Karjalassa toimii myös pieneläinten hautausmaa. Sielläkin hautaaminen on periaatteessa mahdollista vasta toukokuusta lähtien. Joensuun Eläinsuojeluyhdistyksen (siirryt toiseen palveluun) nettisivujen mukaan talvisin hautausten pakkasrajana pidetään - 15 astetta.

Pohjois-Karjalan Pieneläintuhkaamo Vaiviossa on sekin yksi vaihtoehto. Sekä hautausmaa että tuhkaamo ovat maksullisia. Esimerkiksi pieneläinten hautausmaalla hintaa kertyy yhteensä sata euroa. Tuhkaamolla maksu määräytyy eläimen painon mukaan.

Jätekeskuksessa oma alueensa kuolleille eläimille

Kuolleet eläimet voi toimittaa myös Kontiosuon jätekeskukseen, kertoo Krista Mikkonen Puhas Oy:stä.

– Meillä on siellä sellainen oma alueensa, jonne niitä voidaan ottaa vastaan. Jos puhutaan ihan pienistä, kuten hiiristä ja undulaateista, niin otamme siitä sellaisen pienen minimimaksun. Jos on isompia eläimiä, niin ne menee kilohinnan mukaan, Mikkonen kertoo.

Eläimiä toimitetaan jäteasemalle Mikkosen mukaan kuitenkin aika harvoin.

– Sitä me ei tietysti tiedetä, että onko niitä muun roskan mukana tuotu. Voi tietysti olla että niitä sujahtaa sinne roskapussiin, Krista Mikkonen sanoo.

Jos eläin on kuollut niin sanotun normaalin kuoleman, sen voi viedä jäteasemalle, jossa se haudataan tarkoitukseen varatulle alueelle. Jos eläimen lopettaa eläinlääkäri tai jos eläimellä on ollut jokin sairaus, siitä vaaditaan eläinlääkärin todistus taudin leviämisriskin selvittämiseksi.