Treenikämppäongelma hiertää kuopiolaisbändejä – "Siitä huolimatta musakaupunki"

Paikallisten bändien suuresta määrästä kertoo esimerkiksi Kuopiorockin bändihaku, johon tuli kymmeniä demoja. Krooninen pula treenikämpistä on jatkunut vuosikausia.

musiikki
RockCock
Block Buster -yhtyeen rumpali Jaakko Metsäpelto harmitteli treenikämppien puutetta Yle Savon haastattelussa.

Kuopiolaisbändit ovat jo vuosia poteneet jatkuvaa pulaa treenikämpistä. Nuoret musiikinharrastajat ovat olleet astetta paremmassa asemassa kaupungin alle 25-vuotiaille tarjoamien harjoittelupaikkojen ansiosta, mutta näidenkään suhteen tilanne ei ole riittävä.

– Kysyntä ylittää tarjonnan, koska myös Kuopion ulkopuolelta kotoisin olevat bändit ovat vailla treenikämppää esimerkiksi opiskelun ajaksi, kuvailee nuoriso-ohjaaja Sakari Hietala Kuopion kaupungilta.

Hietalan mukaan kaikki halukkaat eivät saa aikoja myöskään matalan kynnyksen treenitiloihin, vaikka vaihtuvuus siellä on suurempi. Hannes Kolehmaisen kadun bändikeskuksella, Sammakkolammen ja Retkeilijäntien väestösuojan treenitiloissa vaihtuvuus on lähes olematonta bändien pitkäikäisyyden vuoksi.

– Yli 25-vuotiaista soittajista ja jopa alan ammattilaisista koostuvat bändit kyselevät silloin tällöin treenitiloja, kertoo Hietala.

"En tiedä missä porukka treenaa"

Yksi onnekkaista kaupungin tarjoaman ilmaisen treenikämpän saaneista on jo hieman nostettakin saanut Block Buster.

– Meillä on nuorisotoimen kautta saatu bänditila. Voimme treenata siellä ilmaiseksi milloin vaan, kiittelee yhtyeen rumpali Jaakko Metsäpelto.

Hän kuitenkin sanoo olevansa tietoinen siitä, että treenikämpät ovat kiven alla.

– Kuulopuheiden perusteella olen ymmärtänyt, että jos olet vanhempi muusikko, niin on hankala saada kämppää. En tiedä sitten, missä porukka treenaa. Pitääkö sitä jotain varastoja koittaa kaivella jostain? pähkäilee Metsäpelto.

Kaupunginvaltuutettu, tapahtumanjärjestäjä Allu Koskinen on myös tietoinen ongelmasta.

– Onhan tämä ollut jo pitkän aikaa probleema, myöntää Kuopiorockin festivaalipäällikkönä toimiva Koskinen.

Yksityiseltä sektorilta on Sakari Hietalan mukaan vaikea saada vuokralle treenitiloja muun muassa hinnan, meluhaittojen tai laitteiston turvallisuuden takia.

Kaupunki voisi tukea enemmän

Mikä sitten ratkaisuksi ongelmaan? Metsäpellon mielestä kaikki tuki musiikkitoiminnalle olisi todella tervetullutta.

Kaupungilta pitäisi saada tämmöiselle toiminnalle enemmän tukea.

Jaakko Metsäpelto

– Sitä ei varmaan katsota tärkeäksi asiaksi ja näin muusikkona se on tosi huono homma. Kaupungilta pitäisi saada tämmöiselle toiminnalle enemmän tukea.

Koskinen on Metsäpellon kanssa siltä osin samoilla linjoilla siinä, että musiikkia ja kulttuuria pitäisi tukea.

– Varsinkin kun on kovat ajat, niin nämä helposti unohtuu ja niistä lähdetään ensimmäisenä säästämään, myöntää Koskinen.

Aktiivinen musiikkikaupunki

Paikalliset muusikot ja musiikin alalla toimivat pitävät Kuopiota varsin aktiivisena musiikkikaupunkina siitäkin huolimatta, että treenikämppien suhteen on ongelmia ja kaupungista puuttuu kokonaan elävän musiikin yhdistys. Jotkut kaipaavat myös keskisuurta keikkapaikkaa.

Henry´s Pubin ohjelmapäällikön Hannu Voutilaisen mukaan muutama vuosi sitten Kuopiossa toiminut Savopop-yhdistys kaatui lopulta aktiivisten toimijoiden muutettua paikkakunnalta.

– Kuopiossa on todella paljon potentiaalisia bändejä. On ollut hyvä viime vuosina nähdä, että räppipuoleltakin alkaa tulla kovia nimiä. Aiemminhan sellaisia ympäri maata tunnustettuja nimiä on tullut lähinnä raskaamman hevin puolelta, arvioi Voutilainen, jonka mielestä kaupunki ei välttämättä kaipaa Savopopin kaltaista yhdistystä.

Hän ennakoi, että jo tämän vuoden aikana seuraava nouseva nimi on jo tiedossa.

Kuopiossa on todella paljon potentiaalisia bändejä.

Hannu Voutilainen

– Siellä on hyvä kutina autotalleissa. Yksi voisi olla jo pitkään tasaista nousua tehnyt Block Buster, veikkaa Turmion Kätilöt -yhtyeestäkin tuttu Voutilainen.

Kuopio RockCockiin kymmeniä hakemuksia paikallisilta bändeiltä

Niin ikään Allu Koskisen mukaan lupaavia bändejä on paljon. Tämän osoitti myös Kuopiorockin paikallisbändihaku, johon demoja tai näytteitä tuli tammikuun loppuun mennessä yli 60. Näiden pohjoissavolaisten hakijoiden joukosta valitaan muutamia paikallisia bändejä, jotka pääsevät esiintymään heinäkuun lopussa järjestettävään RockCockiin.

– Taso on todella kova. Valintoja tehdään parhaillaan, joten mitään ei voi vielä paljastaa, tiivistää Koskinen.

– Ehkä Kuopio on loppujen lopuksi musakaupunki, vaikka esimerkiksi bänditila-asiat eivät ole niin hyvällä mallilla. Tiettyä sisua tekemiseen kuitenkin löytyy, pohtii Koskinen.