Mystinen pulloposti olikin kiusausviesti – lähettäjä tuntematon

Yle Etelä-Savo etsi kuulijalta saadun pullopostin alkuperäistä lähettäjää. Kirjeessä nimeltä mainittu henkilö löytyi, mutta hän ei tunnustautunut viestin lähettäjäksi. Kiusalla lähetetty pulloposti on matkannut vuosikausia Saimaalla.

ilmiöt
Jatkaako pullo vielä tulevana kesänä matkaansa, se jää nähtäväksi.
Pullon sisällä oli viestikääröjä sekä sulka.Ari Huomolin / Yle

Puolitoista vuotta sitten Kari Kinnunen ja Esko Anttinen löysivät sieniretken päätteeksi pullopostia. Pullo oli matkannut Lappeenrannasta Rantasalmelle asti, tosin suuren osan matkasta veneen avustamana.

Pulloposti unohtui toviksi kirjahyllyyn, mutta kun se muistui uudemman kerran löytäjien mieleen, lähettivät he pullon sisältöineen Yle Etelä-Savon toimitukseen. Toiveena Kinnusellla ja Anttisella oli, että pullopostin alkuperäinen lähettäjä löytyisi.

Kirjeessä mainittu henkilö löytyi netin avulla

Pullopostin ensimmäisessä viestissä oli koulutytön nimi sekä lankanumero, joka ei ole enää käytössä. Koska päivämäärä puuttui, tarkkaa vesillelaskupäivää ei voi tietää. Oikean henkilön löytymisessä ei kuitenkaan kestänyt kauaa, sillä muutaman nettihaun perusteella tavoitimme mahdollisen lähettäjän. Hän on nykyisin Tampereella asuva Jannika Aalto.

Ensimmäisessä pullon sisään sullotussa viestissä viidesluokkalainen tyttö etsii poikaystävää. Kirje ei tunnu kovin uskottavalta, sillä kirjoittaja kiinnittää huomiota fyysisiin muotoihinsa varsin tarkoitushakuisesti. Viidesluokkalaisen tytön on vaikea uskoa kirjoittavan tämänkaltaista tekstiä ainakaan tosissaan.

Lappeenrannassa lapsuudessa asunut Jannika Aalto hämmästyy kuullessaan, että kirjeessä olevat numero- ja yhteystiedot ovat samat kuin hänen lapsuudenkodissaan. Kirjeen sisältö ja kieli eivät kuitenkaan tunnu hänen "käsialaltaan".

Aalto arveleekin, että kyseessä on hänen vanhojen luokkakavereidensa kirjoittama viesti.

– Meillä oli ala-aste sellaista aikaa, että välillä meillä oli luokan tyttöjen kanssa hyvät välit ja välillä kaikki oli riidoissa keskenään.

Pulloposti voi olla liikkeellä vuosikausia

Vaikka tieto pullopostista tuntuukin hämmentävältä, Aalto kertoo, ettei hänelle ole jäänyt kouluajoista negatiivisia ajatuksia tai tunteita.

Aalto pystyy nauramaan pullopostin viestille, mutta alkujaan viestin lähettäminen on ollut kiusaamista. Jos nykyisellään varoitetaan nettikiusaamisesta ja siitä mitä verkossa kannattaa julkaista, niin samat varoitukset pätevät myös pulloposteihin. Jos laskee vesille ikävän pullopostin, niin se saattaa olla liikkeellä vuosikausia.

Tarkkaa aikaa emme edelleenkään voi tietää, mutta oletettavasti Aallon nimellä lähetetty pulloposti on ollut matkassa vuodesta 1999 tai 2000 lähtien.