1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viranomaiset eivät tunnistaneet 8-vuotiaan kaltoinkohtelua

Virkarikossyytteiden saajista viisi on lääkäriä, neljä sosiaalityöntekijöitä ja kaksi terveydenhoitajaa. Syyttäjä katsoo heidän laiminlyöntiensä olevan joko tahallisia tai huolimattomuudesta johtuvia. Kaikki syytetyt kiistävät syytteet.

Kotimaan uutiset
8-vuotiaan oikeudenkäynti alkoi tiistaina.
Merja Niilola / Yle

Virkarikossyytteet helsinkiläisen pikkutytön murhaan johtaneen tapahtumasarjan yhteydessä on saanut viisi lääkäriä, neljä sosiaalityöntekijää ja kaksi terveydenhoitajaa. Syyttäjä katsoo heidän kaikkien rikkoneen virkavelvollisuuksiaan joko tahallaan tai huolimattomuuttaan.

Syyttäjän mukaan sosiaalityöntekijät laiminlöivät tytön tilanteen selvittämisen ja lastensuojelutoimenpiteiden tarpeen. Syyttäjä katsoo, että he eivät toimineet lapsen edun mukaisesti, kun he eivät selvittäneet asianmukaisesti ja riittävän huolellisesti, mistä asiassa oli kysymys. Sosiaalityöntekijät myös jättivät tekemättä ilmoituksen sosiaaliviraston lakiasianyksikköön ja poliisille epäillyistä pahoinpitelyistä.

Syyttäjä: Huostaanotolle oli edellytykset

Tytön asioista vastaava sosiaalityöntekijä ei järjestänyt yhteistyöpalavereja eikä ottanut riittävästi huomioon lapsen omaa mielipidettä. Koska laajaa yhteistyöpalaveria ei pidetty kun tyttö sijoitettiiin perhetukikeskukseen väliaikaisesti, ei tukikeskukseen, kouluun eikä terveydenhuoltoon välittynyt tietoa sosiaaliviranomaisten tiedossa olevista asioista.

Vain muutama viikko ennen tytön kuolemaa päivystävä sosiaalityöntekijä laittoi koululta tulleen ilmoituksen esimiehensä postilokeroon. Tytön kunto oli tuolloin silminnähden huonontunut sen jälkeen kun hänet oli palautettu perhetukikeskuksesta kotiin.

Väsyneellä ja ilottomalla pikkutytöllä oli toistuvasti mustelmia ja naarmuja ympäri kehoa ja hänen hiuksensa olivat ohentuneet. Sosiaaliviranomaiset tiesivät epäselvyydet kotioloissa ja tytön isä oli jäänyt useita kertoja kiinni valehtelusta viranomaisille.

Syyttäjä katsoo, että tytön kiireelliselle sijoittamiselle ja huostaanotolle olisi ollut edellytykset, kun avohuollon toimet olivat osoittautuneet riittämättömiksi ja lapsen terveys ja kehitys olivat vaarantuneet.

Tiedonkulku ontui terveydenhuollon ja sosiaalitoimen välillä

Syytteen saaneet terveydenhoitajat eivät tehneet ilmoitusta lastensuojeluviranomaiselle vaikka tytön mustelmen ja raapimisjälkien syy jäi epäselväksi.

Koululääkäri rikkoi kouluterveydenhuollon ohjeita eikä lähettänyt tyttöä lastensairaalaan tutkimuksiin. Hän ei myöskään tehnyt ilmoitusta tytöstä lastensuojeluviranomaisille. Myös terveyskeskuslääkäri jätti lastensuojeluilmoituksen tekemättä eikä lähettänyt tyttöä tarkempiin tutkimuksiin.

Lasten ja nuorten sairaalassa ja lastenpsykiatrian osastolla lääkärit eivät tunnistaneet tytön kaltoinkohtelun muotoja, lapselle aiheutettua sairautta, fyysistä pahoinpitelyä ja seksuaalista hyväksikäyttöä. Tytölle ei tehty riittäviä tutkimuksia eikä aiempaan oireiluun ja hoitoon perehdytty. Lääkärit laiminlöivät jälleen ilmoituksen tekemiseen lastensuojeluun.

Jatkohoito siirrettiin perheneuvolaan kun tytöt oireet hävisivät perhetukikeskuksessa. Lääkäri ei puuttunut asiaan kun perheneuvolasta ilmoitettiiin tytön oireiden palanneen kotiutuksen jälkeen. Tyttö kuoli vajaa kuukausi tämän jälkeen.

Epäillyt virkarikokset ajoittuvat kesäkuun 2010 ja toukokuun 2012 väliselle ajalle. Kaikki syytetyt kiistävät syytteet.

Lue seuraavaksi