1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Ilmajoki tahkoaa uutuusoopperan joka toinen vuosi

Ilmajoen Musiikkijuhlat on yksi tärkeimmistä kotimaisten uutuusoopperoiden tilaajista. Juhlat työllistävät säveltajiä säännöllisesti. Viime vuosina juhlilla on kantaesitetty oopperoita joka toinen vuosi. Sävellyksiä on tilattu mm. Ilkka Kuusistolta, Atso Almilalta, Pekka Kostiaiselta ja Jorma Panulalta.

Ilkka Kuusiston säveltämään Taipaleenjoki -oopperaan Antti Kortesniemi loi lavasteilla talvisodan tunnun. Oopperaa esitettiin Ilmajoella vuosina 2010-2012. Kuva: Yle / Arja Kangas

Ilmajoen Musiikkijuhlat on yksi tärkeimmistä uusien kotimaisten oopperoiden tilaajista. Harvinaisuus omassa lajissaan. Juhlat työllistävät säveltajiä säännöllisesti.

– Ilmajoki on ollut suuntaa näyttävä. Säveltäjäkanta on laajaa ja tilaajana Ilmajoki on kaikkein ahkerin, sanoo säveltäjä Ilkka Kuusisto.

– Ilmajoen Musiikkijuhlien arvoihin on kirjattu, että tuotamme uusia kotimaisia oopperoita ja tätä periaatetta noudatamme, vakuuttaa Ilmajoen Musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Sari Hanka.

Budjetointi on tiukkaa työtä

– Tilatessamme uutta oopperaa rakennamme budjettia kuin Iisakin kirkkoa. Musiikkijuhlien koko budjetti lähentelee 700 000 euroa.  Summasta noin puolet menee uuden oopperan kantaesityksen tuottamiseen. Siihen kuuluvat mm. sävelystyö, libreton kirjoittaminen, lavastus, esiintyjä- ja orkesteripalkkiot. Hyödynnämme myös apurahoja ja esityksen lopullisessa toteutuksessa vapaaehtoistyön osuus on suuri, kuvaa Hanka.

Uusia oopperoita tilaavat myös Savonlinnan oopperajuhlat, Kansallisooppera, oopperayhdistykset eri puolilla maata ja myös kunnat, esim. jotakin yksittäistapausta varten.

– Nivala tilasi aikanaan minulta oopperan kunnan historiiaan liittyvästä konikapinasta, kertoo Ilkka Kuusisto.

Hän on  säveltänyt 18 oopperaa, joista suurin osa on tilaustöitä.

Tenori Jyrki Anttila pääroolissa presidentti Kekkosta käsittelevässä oopperassa kesällä 2013. Oopperan säveltäjänä oli Uljas Pulkkis. Kuva: Anri Koski / Yle

Historialliset aiheet Ilmajoen valtteina

Ilkka Kuusiston oopperoista Ilmajoella on esitetty useita - Taipaleenjoki, Isänmaan tyttäret, joka on saanut lempinimen Lotta-ooppera ja Jääkäri Ståhl.

Ilmajoen Musiikkijuhlille oopperoita ovat säveltäneet myös Jorma Panula, Atso Almila, Pekka Kostiainen ja Uljas Pulkkis. Ensi kesän Merikannosta kertova  Elämälle-ooppera on Ilkka Kuusiston pojan, Jaakko Kuusiston säveltämä. Sen esitys jatkuu kesään 2016 asti.

– Ooppera pitää saada tilaukseen kaksi vuotta ennen kantaesitystä, muistuttaa Hanka.

Vuosina 2017-18 Ilmajoen Musiikkijuhlien ohjelmistoon tuleva Mannerheim-ooppera on parhaillaan työn alla. Kirjailijat Laila Hirvisaari ja Eve Hietamies tekevät siihen libreton ja säveltäjä siihen etsitään tämän vuoden syksyyn mennessä.