Influenssakausi jatkuu Pohjois-Karjalassa

Todettuja tapauksia on toistasataa, mutta todellisuudessa influenssaa on liikkeellä paljon enemmän.

influenssa

Influenssaepidemia jatkuu Pohjois-Karjalassa. Varmistettuja tapauksia on 113, heistä sairaalassa makaa nelisenkymmentä. Tautitapauksia maakunnassa on rutkasti enemmän, sillä näytteitä otetaan pääsääntöisesti vain riskiryhmään kuuluvista.

– Valtaosa tapauksista on influenssa A (H3N2)-viruksen aiheuttamia, myös muutamia sikainfluenssa eli influenssa A(H1N1)pdm- ja influenssa B-tapauksia on todettu, Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän tiedotteessa kerrotaan.

Tartuntoja voi estää yskimällä kyynärtaipeen hihaan ja pesemällä käsiä ahkerasti. Sairaana kannattaa pysytellä kotosalla. Myös rokotteen voi ottaa edelleen.

– Rokotesuojan on todettu alentuneen tällä kaudella kiertäviä, muuntuneita influenssa A(H3N2) -viruksia vastaan, jonka vuoksi sairastumisia on esiintynyt myös rokotteen ottaneilla. Sen sijaan vasta-ainesuoja influenssa A(H1N1)pdm ja B-viruksia vastaan on todettu olevan hyvä. Matalasta A(H3N2) vasta-ainesuojasta huolimatta rokote saattaa antaa suojaa myös muuntuneita viruksia vastaan niin sanotun ristisuojan avulla ja näin mahdollisesti vähentää vakavia influenssainfektioita.